Koliko slovenskih medalj se obeta?

Danes bodo znani prvi dobitniki medalj na evropskem mladinskem kajakaškem prvenstvu v spustu. Med kandidati za odličja so tudi slovenski oziroma primorski tekmovalci.

Včeraj je v toplem vremenu Soča nudila še prijetno osvežitev za tekmovalce na evropskem prvenstvu Foto: Leo Caharija
Včeraj je v toplem vremenu Soča nudila še prijetno osvežitev za tekmovalce na evropskem prvenstvu Foto: Leo Caharija

SOLKAN> V spustu, ki sicer ni olimpijska disciplina, se Slovenija ponaša z dolgo tradicijo osvajanja medalj na največjih tekmovanjih. Nenazadnje imamo s kajakašem Soških elektrarn Nejcem Žnidarčičem tudi aktualnega svetovnega prvaka v absolutni konkurenci. Tudi v mlajših kategorijah Slovenija praviloma kroji vrstni red pri vrhu, rezultatska uspešnost pa naj bi se po pričakovanjih nadaljevala tudi na domačem prvenstvu. Dopoldne bo na sporedu klasični spust za posameznike, popoldne pa še ekipne vožnje v sprint spustu v ženski in moški kategoriji ter v različnih čolnih (kajak, kanu, kanu dvosed).

V spustu se Slovenija ponaša z dolgo tradicijo osvajanja medalj.

Konkurenca s 140 tekmovalci je pisana. Nekateri, med njimi tudi slovenski tekmovalci, se bodo merili tudi v več kategorijah oziroma čolnih. Pri kajakaših je na papirju glavni slovenski adut Vid Debeljak, ki bo tudi poskušal voditi slovensko ekipo do zmagovalnih stopničk v ekipnem sprint spustu. V moštvu sta tudi člana domačega KK Soške elektrarne Rok Markočič in Matic Klobučar. Prvi naj bi se z Debeljakom vmešal v boj za najvišja mesta tudi v posamičnem sprintu, ki bo na sporedu jutri. Klobučarju, ki prihaja iz mirnih vod, pa naj bi načeloma bolj ležal današnji klasični spust, kjer bo tekmoval še Martin Srabotnik. V konkurenci kanuistov bo prav tako tekmovala četverica slovenskih predstavnikov, med katerimi je tudi član KK Soške elektrarne Žiga Taljat.

Med dvojci bosta dva čolna iz solkanskega kluba. Tako Patrik Čermelj in Jakob Koren kot tudi Gašper Kovačič in Niko Testen naj bi predvsem nabirala izkušnje, Napol solkanski bo tretji čoln med dvojci, kjer bo Markočič združil moči z Luko Žganjarjem. Tudi ženska reprezentanca bo precej solkansko obarvana. Med kajakašicami je med glavnimi kandidatkami za visoko uvrstitev Anja Kancler, ki je že osvojila medaljo na svetovnem prvenstvu. Na Soči jo čaka kar zahteven razpored, saj bo tekmovala tako v kajaku kot v kanuju, kjer bodo slovenske barve branile zgolj tekmovalke KK Soške elektrarne. Poleg Kanclerjeva sta v ekipi še Alja Kozorog in Beti Medved. Slednja bo tekmovala tudi med kajakašicami.

V domačem KK Soške elektrarne, ki nosi levji delež pri organizaciji prvenstva, so sicer nekoliko zaskrbljeni nad vremensko napovedjo, a kot napovedujejo, tudi v primeru močnejših padavin današnji tekmovalni spored naj ne bi bil ogrožen.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano