Hitov šahovski turnir: dvojna zmaga na Reko

Hrvaški mednarodni mojster Darko Dorić je osvojil prvo mesto na 17. Hitovem šahovskem turnirju. Na seznamu zmagovalcev je nasledil tolminskega velemojstra Jureta Škoberneta, ki je letos osvojil osmo mesto.

Na Hitovem šahovskem turnirju je bilo napeto do konca Foto: Leo Caharija
Na Hitovem šahovskem turnirju je bilo napeto do konca Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA> Turnir pod okriljem Šahovskega kluba Nova Gorica je upravičil pričakovanja. Rezultatska negotovost je trajala vse do zadnjega kroga. Pred včerajšnjimi sklepnimi partijami je bilo deset šahistov razvrščenih v pol točke. Najboljše izhodišče sta si nekoliko presenetljivo priigrala mednarodna mojstra, Hrvat Darko Dorić in slovenski up Jure Zorko (ŠD Podpeč). Dorić je v sredo prizadejal prvi poraz italijanskemu FIDE mojstru Ivanu Ceschii, ki je dotlej veljal za presenečenje turnirja. Zorko pa je s črnimi figurami strl odpor ukrajinskega velemojstra Valerija Neverova.

Najzanimivejši izidi zadnjega kroga - Zorko : Kovačević remi, Škoberne : Dorić remi, Tonon : Martinović 1:0, Tratar : Smirnov 0:1; vrstni red - 1. Dorić, 2. Jovanić, 3. Zorko 7, ... 8. Škoberne 6,5, 21. Andrej Žnidarčič (ŠD Piran), 22. Dušan Rusjan, 24. Timothy Šuc (Piran) 33. Vojko Srebrnič (oba ŠK N. Gorica) 5,5 ...

Med žive se je z zmago v predzadnjem krogu vrnil tudi član ŽŠK Maribor Jure Škoberne, ki se je vodilnima tako približal na pol točke in se včeraj pomeril z Dorićem. V dvoboju starega in novega prvaka tolminski šahist seveda ni mogel nadomestiti zamujenega v preteklih partijah, lahko pa bi tekmecu v neposrednem dvoboju prekrižal načrte na poti do skupne zmage. Škoberne je imel pobudo in boljši položaj na šahovnici, ki pa ga ni unovčil in partija se je po dobrih štirih urah boja razpletla z remijem. ”Turnir sem začel solidno z dvema zmagama, potem pa sem izgubil proti Italijanu Ceschii, ki sem ga podzavestno malo podcenjeval. Tovrstni porazi pustijo posledice, čeprav sem se v nadaljevanju nekako pobral in dosegel niz zmag. Poraz proti dobro pripravljenemu hrvaškemu velemojstru Saši Martinoviću pa je pomenil tudi konec mojih upov za vrhunsko uvrstitev. Tudi v zadnjem krogu sem imel na šahovnici prednost, ki pa sem jo spet zapravil. Upam, da bo drugič bolje,” je strnil vtise po turnirju Jure Škoberne, ki šah usklajuje z redno službo.

Delitev točk je Doriću zadostovala za skupno zmago, za katero je prejel 1200 evrov nagrade. Zorko v zadnji partiji kljub belim figuram ni mogel do živega srbskemu velemojstru Aleksandru Kovačeviću, ki je imel drugi rating na turnirju. Remi je Zorku zadostoval le za tretje mesto. Na drugo se je povzpel Dorićev klubski kolega z Reke, velemojster Ognjen Jovanić, ki je najbolje odprl turnir. Četrto mesto je osvojil ruski mednarodni mojster Artem Smirnov, peto pa najprijetnejše presenečenje turnirja, italijanski mojster Alessandro Tonon, ki je to vlogo v končnici turnirja prevzel od rojaka Ceschie. Pet šahistov je po devetih odigranih krogih po švicarskem sistemu končalo z enakim številom točk, zato je o zmagovalcu odločal dodatni kriterij po Buchholzu, ki je zmago naposled prinesel Doriću. Šahist z najvišjim ratingom (2573), Srb Dušan Popović, je vse možnosti za vrhunsko uvrstitev zapravil že pred zadnjim krogom, turnir pa je sklenil šele na enajstem mestu. Med dekleti je najvišje segla reprezentantka Vesna Rožič (ŽŠK Maribor), ki je s 5,5 točke osvojila 23. mesto. Ana Srebrnič (ŠK Nova Gorica) je bila s pol točke manj 33. ALEŠ SORTA


Najbolj brano