Dolga je še pot do olimpijade

Jaka Hvala bo novo sezono v smučarskih skokih začel na mestu svojega največjega uspeha, v nemškem Klingenthalu, kjer je preteklo zimo slavil za Primorsko zgodovinsko zmago v svetovnem pokalu.

Skakalna odprava z Jako Hvalo (tretji z leve) na predstavitveni tiskovni konferenci Foto: Aleš Sorta
Skakalna odprava z Jako Hvalo (tretji z leve) na predstavitveni tiskovni konferenci Foto: Aleš Sorta

LJUBLJANA >Spomini so lepi, a jih med tekmo v Klingenthalu ne bom obujal. Pred nami so nova sezona in novi rezultati,” je hitro obrnil drugo poglavje na svoji športni poti 20-letni skakalec s Ponikev na Tolminskem. V petek čakajo Jako Hvalo in reprezentančne kolege, ki so se včeraj predstavili na tiskovni konferenci v Ljubljani, kvalifikacije za nedeljsko posamično tekmo, v soboto pa bo na sporedu še moštvena preizkušnja.

“Z Jako Hvalo bo treba biti na začetku sezone predvsem potrpežljiv. Občasno mu uspevajo dobri skoki, ki pa jim nato sledijo slabši. Bomo videli. Je pa res, da tekme lahko marsikoga ponesejo, a treba bo iti korak za korakom. Reprezentančni cilji v svetovnem pokalu so podobni lanskim: na posamični tekmi tri uvrstitve med tri, pet uvrstitev do šestega in deset do petnajstega mesta. V skupnem seštevku pa ena uvrstitev do desetega in ena do petnajstega mesta,”

> Kaj torej pričakujete od uvoda v sezono?

“Skakalnica mi je všeč, jo poznam in grem z veseljem na tekmo. Dobro smo trenirali tudi v zadnjem obdobju, čeprav se še nismo preizkusili na snegu. Stvari se premikajo na boljše, počasi sestavljam želeni mozaik. Pogrešam še stanovitnost v skokih. Polovica je dobrih, polovica pa slabih. Se pa veselim snega, kjer lažje najdem občutke. Veliko upov polagam na dober start v sezono, ki je lahko tudi ključen za uspešno nadaljevanje. Želim si spodobnih skokov, potem pa bomo videli, kam me bo to pripeljalo. Prave primerjave s konkurenco še nismo imeli, verjamem pa, da smo dobro pripravljeni.”

> Letos so izhodišča verjetno drugačna kot v pretekli sezoni, ko ste bili praktično novinec...

“Razlika je v pridobljenih izkušnjah. Sedaj približno vem, kako stvari potekajo, in verjamem, da bo manj napetosti. Skoki, ki so mi na treningih uspevali, so še boljši od lanskih, imam pa tudi več slabih v primerjavi z enakim obdobjem lani. Letos je več nihanj, ki jih moram odpraviti.”

> Lani se vam je primeril občuten rezultatski zdrs po premierni zmagi v svetovnem pokalu. Kaj mu je botrovalo?

“Občutki so me izdali. Tudi čez poletje jih nisem mogel najti oziroma povezati. Mučila me je faza preleta z mize, posledično pa sem izgubljal tudi zaupanje vase. Skakal sem vse bolj previdno, brez potrebne agresivnosti oziroma drznosti. Vesel sem, da se pravi občutki vračajo. Odpravil sem večino težav in se ustalil pri preletu. Poglavitne težave so odpravljene.”

> Kakšni so cilji v novi sezoni, ki je tudi olimpijska?

“Soči je seveda velika želja, a do tja je še dolga pot. Dokazovati se bo treba iz tekme v tekmo in tako tudi jemljem sezono. Časa za razmislek o olimpijskih igrah praktično ne bo, saj si tekme sledijo v hitrem zaporedju. Cilji se niso bistveno spremenili. Želim si sezono brez večjih nihanj z rednim uvrščanjem med dobitnike točk. Napovedi so sicer nehvaležne, zato bomo sproti videli, kakšen bo dejanski razvoj dogodkov.”ALEŠ SORTA


Najbolj brano