Barakude proti psu

Jutri se bodo na svetovnem prvenstvu v avstralskem Perthu začele dvobojevati slovenske jadralke. Vinčec in Žbogar v finnu ter moški par 470 Mikulin-Prinčič bodo startali v ponedeljek.

Slovenske barakude v akciji Foto: Arhiv Pn
Slovenske barakude v akciji Foto: Arhiv Pn

PERTH-FREMANTLE > V Perthu in Fremantlu, mestih na skrajnem severozahodu Avstralije, se bo jutri začelo svetovno prvenstvo v vseh desetih olimpijskih jadralskih razredih. Med 1100 jadralci iz 78 držav je tudi 17-članska slovenska reprezentanca, poimenovana Luka Koper Slovenia Olympic Team, s petimi jadralkami, šestimi jadralci in šestimi trenerji spremljevalci.

Zastavonoša na današnji otvoritvi prvenstva bo Vesna Dekleva Paoli. Prvotno izbrani Gašper Vinčec se je za zaupanje zahvalil, raje se je odločil za trening.

Slovenija si lahko že v Perthu lahko zanesljivo obeta izpolnitev olimpijske kvote v finnu, kjer bomo imeli od ponedeljka na regatnem polju Gašperja Vinčeca in Vasilija Žbogarja. Oba slovenska šampiona merita na vrh in na kolajno.

Od torka so v Perthu slovenske barakude, posadka Vesna Dekleva-Paoli, Katarina Kerševan in Lena Koter, ki bo v jadralskih dvobojih z jadrnico razreda elliot 6 med našimi prva v ognju; dvoboji 32 posadk se začnejo že v soboto. V Perthu lahko ujamejo vozovnico za London le z uvrstitvijo med najboljših osem držav. V ponedeljek bosta začela z regatami tudi Mitja Mikulin in Sebastijan Prinčič v konkurenci dvoseda 470. Posadka iz Izole je pred zahtevno nalogo: iz Pertha se bosta vrnila zadovoljna le z uvrstitvijo med posadke iz najboljših 19 držav.

Ženski par Tina Mrak-Teja Černe, tačas 17. na svetovni lestvici dvoseda 470, bosta startali šele 12. decembra. Za izpolnitev olimpijske norme se morata uvrstiti med najboljših 14 držav, jadralca v laserju Karlo Hmeljak in Luka Domijan (v Perthu bo na stroške JK Burja jadral tudi obetavni Nik Pletikos) pa lovita uvrstitev med jadralci iz prvih 35 držav.

Še sveža, srhljiva novica. V morju pred Fremantlom izurjene posadke lovcev na morske pse že nekaj dni lovijo vsaj štiri metre dolgega belega morskega psa, ki ga je posnela na bojo pritrjena video kamera. Letos je bil beli morski pes pred Perthom in Fremantlom usoden za plavalca, pokončal pa je tudi podvodnega ribiča.

FRANCI STRES


Najbolj brano