Napredovanje odbojkarjev bi bilo podvig

Slovenska moška odbojkarska reprezentanca danes v Sofiji na dvoboju z Bolgari začenja turnir 2. kroga kvalifikacij za olimpijske igre v Londonu. Ker bo tja potoval le zmagovalec, bi bil olimpijski nastop Slovenije sanjski uspeh.

Izolan Mitja Gasparini (v napadu) bo najbolj obremenjen slovenski odbojkar Foto: Igor Mušič
Izolan Mitja Gasparini (v napadu) bo najbolj obremenjen slovenski odbojkar Foto: Igor Mušič

SOFIJA> Če bi slovenska reprezentanca v Bolgariji nastopila v popolni postavi, bi bile možnosti za uspeh le nekoliko večje od povsem teoretičnih. V sedanji oslabljeni zasedbi, brez prvega napadalca na EP, Alena Šketa,in z le za silo pripravljenim prvim blokerjem Matevžem Kamnikom bi bila zmaga v Sofiji že kar senzacija. Konkurenca je namreč izjemna. Na njenem čelu so aktualni evropski prvaki Srbi. Nevarni so redni udeleženci SP (tam Slovenije še ni bilo) Bolgari, ob njih pa so še tradicionalne evropske velesile - Italijani, Španci in Finci.

Selektor Veselin Vuković je moral doma zaradi poškodb pustiti v ligi prvakov prekaljenega novogoriškega blokerja Davorja Čebrona, ki ima težave s kolenom, poškodovan pa je tudi edini slovenski udarni visoki sprejemalec Vid Jakopin. Slovensko moštvo ima zaradi poškodb kratko klop. Odlični organizator Dejan Vinčič bo imel kot rezervista bistveno nižjega Roka Satlerja. Izolan Mitja Gasparini, za katerim je odlična sezona v Veroni, bo moral v napadu skoraj sam vleči voz. Po sili razmer bo moral na tem igralnem mestu pomagati sprejemalec Perugie Tine Urnaut. S tem bo v sprejemni vrsti kot zares izkušen mož ostal le ACH-jev Andrej Flajs s tremi gorenjskimi mladeniči - Klemnom Čebuljem, Janom Planincem in Janom Pokeršnikom. Pri mreži bo moral od Kamnika nosilno vlogo prevzeti sicer tehnično in fizično odlični Alen Pajenk, ki pa pri Macerati ni veliko igral. Izziv drugega moža bo moral sprejeti 208 cm visoki ACH jev Kanalec Matej Vidič, ki je sicer znan kot koristen rezervist na težkih tekmah. Na položaju libera bo moral dolga leta nepogrešljivega Sebastijana Škorca nadomestiti manj izkušeni Miha Plot.

Odbojkarska reprezentanca ima izmed vseh slovenskih ekip še edina možnost, da se uvrsti na olimpijske igre, vendar so Slovenci v boju za zmago na turnirju v Sofiji realno gledano avtsajderji. To velja predvsem zato, ker imajo za naporen turnirski sistem s tekmo vsak dan prekratko klop.

Slovenija ima sicer dokaj ugoden razpored. Domačini utegnejo biti na prvi tekmi turnirja nervozni, jutrišnji tekmeci Španci so sredi menjave generacij, evropski prvak Srbija (petek) pa je brez prvega napadalca Ivana Miljkovića. Najuspešnejši med naštetimi reprezentancami se bosta uvrstili v polfinale. Tam je pričakovati Srbe, Bolgare, Italijane ali Fince.

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano