Dekletom manjka veliko

Drugi krog kvalifikacij za člansko evropsko prvenstvo moških in ženskih odbojkarskih reprezentanc se je za Slovenijo končal pričakovano. Moški so se uvrstili v dodatne kvalifikacije, dekleta pa so izpadla.

Primorec Matej Vidič je Ukrajincem dal devet  točk Foto: Igor Mušič
Primorec Matej Vidič je Ukrajincem dal devet točk Foto: Igor Mušič

MARIBOR> Slovenska moška odbojkarska reprezentanca žal ni izkoristila priložnosti za zmago v skupini E in direktno uvrstitev na EP. Po tem, ko si je z dobrimi igrami v uvodnih tekmah kvalifikacij že dve tekmi pred koncem zagotovila dodatne kvalifikacije, je v zadnjih dveh dvobojih na turnirju pred domačimi gledalci v Mariboru povsem popustila. V tolažbo ji ostaja razplet skupine C, s katero se v dodatnih kvalifikacijah križajo Slovenci. Tam so namreč drugo mesto osvojili Hrvati, ki bodo naš premagljiv tekmec.

Slovenija je po slavju s Švedsko najprej je z 0:3 (-12, -22, -16) izgubila z zmagovalcem skupine E, Nemčijo, nato pa je z 1:3 (16, -14, -23, -24) izgubila še s povprečno Ukrajino. Dve kvalifikacijski tekmi z Nemčijo sta pokazali, da je mogoče s stabilno igro tudi to reprezentanco presenetiti, saj na klopi nima nič posebnega, v polju pa njena igra sloni na treh igralcih evropskega formata. Slovenija je imela kljub poškodbam vendarle na voljo tri uspešne odbojkarje iz italijanske lige, Mitjo Gasparinija (13 točk), Alena Pajenka (6) in Tineta Urnauta (6), ter prekaljena člana evropskega ACH Volleya Andreja Flajsa (1) in Dejana Vinčiča (4). Žal je imel solidni Izolan Gasparini premalo pomoči, med rezervisti pa je nase s 4 točkami opozoril član Salonita Anhovo Danijel Koncilja. Na tekmi z Ukrajinci je ponovno dobro igral Gasparini (23), za blokerja odličnih 9 točk pa je prispeval še Kanalec Matej Vidič.

Ženska reprezentanca je bila že pred včerajšnjo večerno tekmo z Belgijo obsojena na tretje mesto in izločena iz boja drugo in s tem za dodatne kvalifikacije za EP. Po zmagi s Črno goro je sledil poraz s Francijo z 0:3 (20,23,16). Še enkrat se je pokazalo, da brez vsaj štirih odbojkaric z dolgo evropsko klubsko kilometrino preboj na EP ni mogoč. Francozinjam je bila s 16 točkami kos le Koprčanka Marina Cvetanovič, ki si je prav v francoski ligi zgradila velik del odbojkarskega ugleda. Someščanki Katja Medved in Sara Valenčič točk nista dosegli.STA, IM


Najbolj brano