V četrtem poskusu vendarle koprska zmaga

Nogometaši Luke Koper so v četrtem letošnjem poskusu le dočakali prvo zmago proti Hitu Gorici in jo prehiteli na lestvici. Koprčani so tudi zaokrožili niz zmag gostov v 32. krogu. Hit Gorica : Luka Koper 0:1 (0:1).

Koprčani so spretno ubranili vodstvo, Vitu Plutu (modri v skoku) in drugim modro-belim pa je stal na poti tudi vratar Ermin Hasić Foto: Boštjan Bensa
Koprčani so spretno ubranili vodstvo, Vitu Plutu (modri v skoku) in drugim modro-belim pa je stal na poti tudi vratar Ermin Hasić Foto: Boštjan Bensa

NOVA GORICA > Začetek zadnjega letošnjega primorskega derbija je bil dokaj podoben preteklim. Pred maloštevilnim občinstvom sta bila tekmeca sicer dejavna. Veliko prometa pa je prineslo bolj malo ali nič dobička.

Nova Gorica, športni park, gledalcev 500, sodnik Ba lažič (Šmarje-Sap) 6,5. Strelec - 0:1 Brečević (22). Hit Gorica: Brljak 6, Buzeti 6 (od 38. Širok 6), Gregorič 5,5, Zarifović 5,5, A. Jogan 6, Kovačević 6 (od 84. K. Jogan-), M. Mevlja 6, Komac 6, Galešić 6,5, Plut 6,5, Vicente 5,5 (od 78. Arčon-). Trener: Miran Srebrnič. Luka Koper: Hasić 6, Palčič 6, Blažič 6,5, Đukić 6,5, Bagarić 6, Guberac 6,5, Struna- (od 24. Posavec 6), Popović 6,5, Aganović 6, Pučko 6 (od 81. Handanagić-) Brečević 7 (od 86. Bubanja-). Trener: Milivoj Bračun. Rumeni kartoni - Gregorič, Galešić, A. Jogan; Đukić, Guberac, Aganović, Popović.

Gostitelji so imeli rahlo terensko pobudo, a so bili proti organizirani in gosto postavljeni koprski obrambi bolj ali manj nemočni. Preveč je bilo nenatančnih podaj oziroma napačnih odločitev. Na drugi strani so Koprčani potrpežljivo, z izpostavljenim Ivanom Brečevićem v napadu, čakali na svojo priložnost in jo tudi dočakali. Po izgubljeni žogi na sredini igrišča je Miha Gregorič na robu kazenskega prostora s prekrškom za rumeni karton zaustavil prav robustnega Brečevića. Po podaji s strani Denisa Popovića je bil najvišji ob prvi vratnici kdo drug kot Brečević, ki je v 22. minuti popeljal Koprčane v vodstvo. Že dve minuti kasneje je moral zaradi obnovljene poškodbe zapustiti igrišče Aljaž Struna, ki je prepustil mesto Srebrenku Posavcu. Razmerje moči na igrišču se po golu gostov ni bistveno spremenilo. Koprčani so se še za kak meter pomaknili nazaj, a so brez posebnih težav zaustavljali napade gostiteljev. Zlepa ali zgrda. Pri tem so jim bili v precejšnjo oporo tudi Novogoričani, ki so bili brez pravih zamisli.

Plus: Koprčani so v četrtem poskusu proti Novogoričanom dosegli prvo zmago, točke v tovrstnih obračunih pa štejejo dvojno; pri Novogoričanih velja izpostaviti pozitiven drugi polčas. Minus: neambiciozna igra Koprčanov v drugem polčasu; spet strelski post Novogoričanov.

Še najlepšo priložnost je zamudil Vito Plut. V končnici prvega polčasa, v katerem je moral zaradi poškodbe igrišče zapustiti tudi Rok Buzeti, pa so gostitelji vendarle okrepili pritisk. Najprej je za nekaj vznemirjenja med koprskimi privrženci poskrbel vratar Ermin Hasić, ki bi ga predložek Andreja Komca skoraj presenetil. Posledični kot je prinesel le veliko gnečo v koprskem kazenskem prostoru. Tik pred odmorom pa je prav tako iz kota zapretil Vito Plut, a ustrelil čez gol. Novogoričani so drugi polčas začeli tako kot so končali prvega na koprski polovici. Ambicioznejši pristop je prinesel nekaj potencialno nevarnih predložkov in strelov, ki pa niso obrodili sadov. Novogoričani so v prvih desetih minutah tako zgolj popravili statistiko v kotih. Koprskemu trenerju razvoj dogodkov ni bil niti najmanj všeč, a gostje se nikakor niso mogli predramiti oziroma otresti pritiska. Še eno resno novogoriško opozorilo je prišlo v 58. minuti po še enem predložku s kota in strelu Alena Jogana. Pred golovo črto je žogo izbil Davor Bagarić. Novo nevarnost je v 65. minuti pred koprska vrata prinesel Goran Galešić, ki je med polčasom pokazal ščepec mojstrstva, a je meril previsoko. Domači nalet je v 71. minuti prekinil eden od domačih navijačev, ki so ga nato varnostniki pospremili z igrišča.

Statistika derbija - prekrški Hit Gorica 12, Luka Koper 26; rumeni kartoni - Hit 3; Koper 4; koti - Hit 10, Koper 3; streli v okvir vrat - Hit 4, Koper 2; prepovedani položaji - Hit 4, Koper 3.

Prekinitev je dobro dela gostom, ki so si za kratek čas oddahnili. Novogoriško pobudo je z okrepitvijo obrambe skušal zajeziti tudi Bračun, a je za zmago trepetal prav do konca. Po tekmi je koprski trener povedal. “Derbi, kot smo ga pričakovali. Vedeli smo, da bo tisti, ki bo prvi zadel, bliže zmagi. Imamo težave s poškodbami v napadu. Osterc ni mogel igrati, Pučko je bil načet. Prisiljeni smo bili v nekaj rošad, a v seštevku smo odigrali čvrsto tekmo.” Bistveno manj zadovoljen z razpletom je bil domači trener Miran Srebrnič: “Koper je izkoristil eno svojih redkih priložnosti. Drugi polčas smo odigrali precej bolje, a nam ne gre po načrtih. Žoga preprosto noče v gol. Zdaj je treba pokazati pravi značaj.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano