Skoraj polovica Primorcev

Slovenska reprezentanca v malem nogometu, v kateri je kar šest Primorcev, bo danes na turnirju v Turčiji odigrala prvo tekmo na kvalifikacijskem turnirju za EP.

Kobariški reprezentant Rajko Uršič (Oplast, z žogo) se je  na Rogli   na pripravljalni  prijateljski tekmi s Srbijo vpisal med strelce  Foto: Igor Mušič
Kobariški reprezentant Rajko Uršič (Oplast, z žogo) se je na Rogli na pripravljalni prijateljski tekmi s Srbijo vpisal med strelce  Foto: Igor Mušič

ERZURUM> Slovenska reprezentanca v malem nogometu je včeraj s poldnevno zamudo (zaradi težkih zimskih razmer na letališčih) dopotovala na prizorišče zimske univerzijade 2011 - v turški Erzurum, kjer se danes začenja kvalifikacijski turnir sedme skupine za evropsko prvenstvo.

Na kvalifikacijskem turnirju za EP v Turčiji bodo za Slovenijo igrali Tilen Štendler, Gaj Rosič, Dejan Bizjak, Benjamin Melink (vsi Puntar), Rajko Uršič (Oplast), Alen Fetić (Makarska), Kristjan Čujec (Pesarofano), Sebastijan Drobne (Strovolou, Ciper), Uroš Kroflič (Dobovec), Rok Mordej (New Team, Italija), Alen Mordej (Toulon), Igor Osredkar, Damir Puškar in Gašper Vrhovec (vsi Litija).

Selektor Andrej Dobovičnik je v izbrano vrsto vpoklical šest Primorcev (kar pet iz Puntarjeve šole), kar je skoraj polovica 14-članske reprezentance. Slovenci se bodo pomerili s Turčijo, Ukrajino in Anglijo. Zmagovalec skupine se bo neposredno uvrstil na zaključni turnir v Belgiji, drugouvrščenega pa čakajo septembra dodatne kvalifikacije. V teh se bo za štiri prosta mesta merilo sedem drugouvrščenih moštev in še najboljša tretjeuvrščena ekipa.

Reprezentance zaradi igranja na veliki nadmorski višini (1800 metrov) čakajo posebne razmere, na katere so se naši fantje pripravljali v 1500 metro visoko ležeči dvorani Planja na Rogli, kjer so na prijateljskih tekmah dvakrat premagali Srbijo. Tam so dobro strelsko formo pokazali tudi Primorci Benjamin Melink,Tilen Štendler (oba Puntar) in Rajko Uršič (Oplast).

O možnostih naših je selektor Andrej Dobovičnik pred odhodom povedal: “Drugo, mesto je dosegljivo. Ukrajina je favorit naše skupine, za nas pa bo ključna dobra igra v prvi tekmi s Turki. Če z njimi izgubimo, bomo to težko popravljali z Ukrajino. Sicer so Turki po ratingu nižje od nas. Anglija se šele približuje srednjemu evropskemu razredu futsala in bi jo morali premagati. Tekma z Ukrajino bo mogoče odločala o prvem mestu. Želim si, da bi se ji oddolžili za poraz na lanskem evropskem prvenstvu."

Po današnji tekmi z domačini, s katerimi Slovenija doslej še ni nikoli igrala, se bodo Slovenci jutri pomerili z Ukrajino, v soboto pa še z Anglijo. Tudi z Angleži naši nimajo izkušenj. V skupini 7 je na svetovni lestvici najvišje uvrščena Ukrajina, (8.). Slovenija je 19., Turčija 46., Anglija pa je na 77. mestu.

Slovenija se je doslej trikrat uvrstila na prvenstvo stare celine, kjer pa nato ni uspela zmagati. Sicer so tokratne kvalifikacije za EP za Slovenijo že osme.

STA, IM


Najbolj brano