Različne poti do istega cilja

Jutrišnji finale nogometne lige prvakov med Bayernom in Borussio bo tudi dvoboj dveh trenerjev, Juppa Heynckesa in Jürgna Kloppa.

Jupp Heynckes Foto: Kai Pfaffenbach
Jupp Heynckes Foto: Kai Pfaffenbach

LONDON > Trenersko rivalstvo se seveda ne more meriti s klubskim ali igralskim, a je v novodobnem nogometu tudi po zaslugi medijev vse bolj prisotno. Jupp Heynckes seveda ni Pep Guardiola in Jürgen Klopp ni Jose Mourinho, a zanimivih iztočnic pred finalom na Wembleyju ne manjka.

Selektor slovenske nogometne reprezentance Srečko Katanec je objavil seznam reprezentantov za prijateljsko tekmo s Turčijo (31. maj) in kvalifikacijski dvoboj z Islandijo (7. junij). Med vpoklicanimi ni niti načetih Josipa Iličića in Dejana Lazarevića niti Marka Šulerja in Armina Bačinovića, zato pa sta povratnika Siniša Anđelković in Dejan Kelhar. Iz mariborskega kluba, ki bo v sredo igral pokalni finale, pa je na seznamu za tekmo s Turčijo le vratar Jasmin Handanović. Reprezentanca se bo zbrala v ponedeljek na Brdu pri Kranju.

To bo v prvi vrsti obračun dveh (trenerskih) generacij: 68-letni Heynckes je star trenerski maček, ki bi ga po stažu lahko uvrstili ob bok Alexu Fergusonu. Je otrok Borussie, a tiste iz Mönchendgladbacha, ki je bila v 70-ih in 80-ih letih precej uspešnejša od svoje soimenjakinje iz Dortmunda. Heynckes se je v njej najprej dokazal kot prvovrsten napadalec, reprezentančnega kalibra in nato kot trener.

Heynckes je torej eden redkih, ki je povezal sijajno igralsko in trenersko kariero. Z 220 zadetki še sedaj drži tretje mesto na absolutni lestvici najboljših strelcev bundeslige. V času vladavine nespornega nemškega kralja kazenskega prostora Gerda Müllerja je celo dvakrat (1974-75) zavzel strelski primat v nemškem prvenstvu. Z Borussio je bil kot igralec štirikrat državni prvak, z reprezentanco evropski in svetovni prvak. Trenersko kariero je začel tam, kjer je končal igralsko, v Mönchendgladbachu.

Prvi trenerski mandat na klopi Bayerna je nastopil med letoma 1987-1991, ko je osvojil dva državna naslova. Na klop Bavarcev se je torej vrnil po dveh desetletjih in z rekordno sezono 2012/13 spet osvojil primat v bundesligi. V vmesnem obdobju je pustil viden pečat na Pirenejskem polotoku. V sezoni 1997/98 je po 32-letni suši vrnil Real na evropski prestol. Lani mu ga je na finalni tekmi v domači Allianz Areni spodnesel Chelsea, letos si obeta, da se bo od klopi Bayerna poslovil z domačim pokalnim in prvenstvenim naslovom ter lovoriko v ligi prvakov.

Evropska nogometna zveza je sporočila, da bo finale lige prvakov (LP) leta 2015 gostil Berlin. Leto prej bo zaključno dejanje LP, kot je že znano, v Lizboni, finale evropske lige pa v Torinu. Od sezone 2015/16 bo zmagovalec evropske lige avtomatsko uvrščen v skupinski del LP.

Nogometna in trenerska zgodba njegovega tekmeca na klopi Borussie se je odvijala v povsem drugačni smeri. 45-letni Klopp nikoli ni okusil prvoligaškega nogometa. Začel je kot napadalec in končal kot branilec pri Mainzu, kjer je tudi opravil prve trenerske korake, ki so zgodaj obrodili sadove. Moštvo, v katerem je bil tudi nekdanji slovenski reprezentant Spasoje Bulajić, je premierno okusilo bundesligo. Rezultat palčka med nemškimi velikani ni ostal neopažen. Že med sezono 2007/08 je prejel telefonski poziv iz Bayerna, ki se je naposled odločil za drugega Jürgna - Klinsmanna. Klopp pa je končal pri Borusiji, kjer je hitro nastala šampionska zgodba: lani in predlani je osvojil naslov v bundesligi, letos pa piše pravljico v ligi prvakov. Nekateri opevajo njegove specifične prijeme z igralci in karizmatičnost, drugi mu očitajo vzvišenost. ALEŠ SORTA


Najbolj brano