Potrpežljivost ni koprska vrlina

Četrti krog nogometnega prvenstva je minil v peklenski vročini, obeležiti pa bi ga moral tudi dvoboj Olimpije in Maribora, ki je bil prestavljen.

Jani Šturm (še v dresu Gorice) in Matej Mavrič Rožič sta od nedavnega soigralca v Kopru Foto: Leo Caharija
Jani Šturm (še v dresu Gorice) in Matej Mavrič Rožič sta od nedavnega soigralca v Kopru Foto: Leo Caharija

KOPER > Da je z devetimi točkami na vrhu lestvice ob boku Mariboru velenjski Rudar je in ni presenečenje. Velenjčani so zadnja leta imeli vsega spoštovanja vredno ekipo, ki pa tega ni znala ali zmogla pokazati na igrišču, še posebej v obdobju trenerja Milana Djuričića, čigar pogledom so nogometaši težko sledili. Letošnjo sezono je Rudar začel odlično, z zmagami proti Olimpiji, Celju in Triglavu ter s porazom proti vijoličastim (gol razlika je 11:2), ki se jim je doslej dostojno upiral le novinec Zavrč. Delitev prvega mesta z Mariborom ni presenečenje tudi zato, ker rudarjev trener Jernej Javornik razpolaga z eno od najbolj izkušenih ekip v ligi.

V četrtem krogu se je med nogometaši primorskih klubov najbolj izkazal Goran Galešić. Banjalučan, ki je največji pečat pustil v Novi Gorici, se po frustracijah z neuspešnimi prestopi, predvsem zadnjim v splitski Hajduk, z mislimi in telesom vrača na nogometne zelenice, kar je nakazal na tekmi z Olimpijo in potrdil v soboto s Celjem, ko je dobršen del tekme praktično sam igral proti tekmecem. Galešić tako prejme 6 točk, sledijo mu: 4 - N'diaye, 3 - Coda, 2 - Mavrič Rožič, 1 - Živec. Skupno: 10 - N'diaye, 9- Coda, 8 - Lotrič, 7 - Živec, 6 - Nenezić, Galešić ... Med strelce se je prvič vpisal Mavrič Rožič. Na vrhu lestvice strelcev sta s po dvema zadetkoma N'diaye in Coda, šest jih je doseglo po en zadetek.

Takoj za štajerskim dvojcem je Gorica, ki vse bolj diha na italijanski pogon, na četrtem mestu ji sledi Zavrč na hrvaški pogon, ki so ga modro-beli postavili na realna tla in prvi porazili prav na njihovem igrišču. Morda so tudi zato v domačem taboru po tekmi nepotrebno burili duhove zaradi goriškega zamujanja na tiskovno konferenco, ki jo je povzročila TV ekipa. Gorica sicer praktično vsak teden dobi kakšen nov obraz iz pogona svojega partnerja iz Parme, ki v praksi deluje kot lastnik kluba. V prvi postavi je bilo pet domačih igralcev, oziroma šest, če k tem štejemo staroselca Welleya N'diayea. Goričani so dokazali, da Zavrč ni tako čvrsta ekipa, kot je kazalo v uvodnih tekmah, ko so leteli na krilih uvrstitve v prvo ligo. Naslednje tekme bodo začele kazati pravo vrednost moštva Viktorja Trenevskega, ki je pred leti pustil močan pečat tudi v Kopru.

Koprčanom se letos ne obeta vidnejša vloga, to so prve tekme že potrdile. Deloma se lahko izgovarjajo na vročino, v kateri so stalno prisiljeni igrati (tekmi ob 17.30 jih čakata tudi s Triglavom in Gorico!), a igra ni tekoča, nihanja so velika, predvsem pa nima kdo zadeti okvirja vrat. Jani Šturm je šele prišel in bo moral svojo vlogo potrditi v praksi, Matej Pučko in Mitja Lotrič proti težkokategornim in višjim obrambnim vrstam težko kaj iztržita, Gorana Galešića pa je za zdaj še nemogoče klonirati, da bi sočasno igral v zvezni vrsti in v napadu. V začetku sezone ni opaznega napredka pri obeh domačih upih Domnu Črnigoju in Leu Štulcu, ki sta izgubila zanos iz zaključka minule sezone.

Hitrih rešitev v Kopru nimajo in jih tudi ne morejo imeti. A ker potrpežljivost nikoli ni bila koprska vrlina, je poznavajoč prvega moža kluba Anteja Guberca zgolj vprašanje časa, kdaj bo - če ne bo zmag - zvrnil stolček trenerja Rodolfa Vanolija, ki ima v žepu trdno pogodbo in gotovo ne bi bil pripravljen popuščati. ROK MAVER


Najbolj brano