Obeta se še vroča jesen

Članska nogometna reprezentanca še ohranja upanje na drugo mesto v skupini E in uvrstitev v dodatne kvalifikacije za svetovno prvenstvo. Na Cipru je slavila z 2:0. Ciper : Slovenija 0:2 (0:1).

Milivoje Novaković (z žogo) je v 12. minuti načel ciprsko mrežo Foto: Primož Lovrič
Milivoje Novaković (z žogo) je v 12. minuti načel ciprsko mrežo Foto: Primož Lovrič

NIKOZIJA > Za slovensko izbrano vrsto na Cipru ni bilo posebnih presenečenj: poletne temperature, hladno navijaško ozračje na strašljivo praznih tribunah, kjer je bilo slišati le slovenske privržence, in vsaj na začetku tekme bojeviti gostitelji.

Stadion GSP, sodnik Buquet (Francija). Strelca - 0:1 Novaković (12), 0:2 Iličić (80). Ciper: Georgallides, Theofilou (od 46. Demetriu), Merkis, Dossa, Alexandrou, Charalambus, Dobrašinović (od 68. Nikolaou), Eleftheriu (od 33. Charalambides), Laban, Sotiriu, Makridis. Selektor Nikolaos Nioplas. Slovenija: Handanović 7, Brečko 6, Ilić 6,5, Cesar 6, Struna 6, Birsa 6 (od 59. Iličić 7), Mertelj 6, Kampl 6,5, Kirm 6, Novaković 7 (od 90. Filipović -), Ljubijankić 6,5 (od 89. Matavž). Selektor: Srečko Katanec. Rumeni kartoni - Merkis, Junior; Brečko, Struna, Kirm.

Selektor Srečko Katanec je namesto načetega Bojana Jokića na levi bok postavil Aljaža Struno, v zvezni vrsti je od prve minute dobil priložnost Aleš Mertelj, v ofenzivnem delu moštva pa je Milivoje Novaković dobil okrepitev - Zlatana Ljubijankića.

Klubska soigralca iz japonske Omiye sta tudi skrojila vodilni zadetek Slovenije. Kevin Kampl, ki je odločil petkovo tekmo z Albanijo, se je sinoči prelevil v asistenta. Najprej je v 12. minuti poslal v ogenj Novakovića, ki pa je nastreljal domačega vratarja Georgallidesa. Le nekaj trenutkov kasneje pa je najboljši strelec slovenske reprezentance v kvalifikacijah za svetovno prvenstvo zadel v polno. Začetnik šolske akcije, v kateri so bili gostitelji pošteno izigrani, je bil Kampl, Ljubijankić pa je poskrbel za natančno zadnjo podajo. Novaković tokrat ni mogel zgrešiti za vodstvo Slovenije ob pravem času. “Novagol” je imel po lucidni asistenci Birse še eno lepo priložnost. Do strela je v protinapadu prišel tudi Andraž Kirm, a je še enkrat na svoj račun prišel vratar Georgallides.

Gostitelji so po zaostanku sicer poskušali biti nevarni, a so se sami izpostavljali slovenskim protinapadom. In če bi gostje imeli še kakšnega razpoloženega igralca več, bi bila prednost slovenske reprezentance lahko tudi občutnejša. Ciprčani so bili namreč zreli za gladek poraz, pred nadaljevanjem pa je tako le ostalo še nekaj negotovosti.

Preostala izida 8. kroga v skupini E - Norveška : Švica 0:2 (0:1) in Islandija : Albanija 2:1 (1:1). Vrstni red: Švica 18, Islandija 13, Slovenija 12, Norveška 11, Albanija 10, Ciper 4.

Začetek drugega polčasa je potrdil, da ne bo šlo vse gladko. Ciprčani so izkoristili trenutke nezbranosti slovenskih reprezentantov in nekajkrat nevarno zapretili. Še najbližje zadetku je bil Alexandrou z glavo. Na drugi strani tudi slovenski reprezentanti niso bili brez priložnosti, a je bil vselej na pravem mestu ciprski vratar.

V 76. minuti se je izkazal tudi Samir Handanović. Slovensko zmago pa je s prvim reprezentančnim golom potrdil Josip Iličić.

Naslednjo tekmo bo slovenska reprezentanca odigrala v Ljudskem vrtu, kjer bo 11. oktobra gostila Norveško, nato pa sledi še gostovanje v Švici. ASO


Najbolj brano