Ne rezultat, igra ne daje upanja

Evforični optimisti niso imeli prav, ko so napovedali šest oziroma najmanj štiri točke v uvodnih dveh obračunih za slovensko reprezentanco, da pa bo zaprla usta tudi zadrtim pesimistom, ki so gladko napovedali dve ničli, bo morala Stojanovićeva ekipa jutri pokazati mnogo več kot v Stožicah proti Švici.

Armin Bačinović (na tleh) ni uspel zaustaviti švicarskega zvezdnika Xherdana Shaqirija Foto: Tamino Petelinsek
Armin Bačinović (na tleh) ni uspel zaustaviti švicarskega zvezdnika Xherdana Shaqirija Foto: Tamino Petelinsek

LJUBLJANA> Začetek kvalifikacij za svetovno prvenstvo ni bil dober. “Nič še ni izgubljeno,” so v en glas poudarjali v petek zvečer in tudi včeraj v slovenski nogometni reprezentanci, saj je v igri še 27 točk, tako da se v nadaljevanju vse lahko obrne. To je sicer res, toda v nogometu upanje na boljše rezultate lahko gojiš, ko si z igro zaslužiš več kot poraz, do katerega je morebiti prišlo zaradi sodniških odločitev, kopice zapravljenih priložnosti, nesrečnih odbitkov, taktike nasprotnikov ... Slovenski poraz s Švico pa ne sodi v to kategorijo, saj so bili gostje boljši, vedeli so, kaj hočejo, prikazali so prepoznavno igro, na drugi strani pa je bila domača reprezentanca medla, premalo odločna in drzna, brez idej in pravega vodje na igrišču, ki bi v prelomnih trenutkih znal povleči voz.

Mlada nogometna reprezentanca bo drevi izvedela, ali bo nadaljevala pot proti evropskemu prvenstvu v Izraelu v dodatnih kvalifikacijah. Sloveniji (20 točk) bi na tekmi zadnjega kroga med Švedsko (19) in Ukrajino (17) ustrezal zgolj remi, s katerim bi osvojila prvo mesto v skupini 2 in se uvrstila v izločilne boje. Drugačen razplet (zmaga Švedske ali Ukrajine) bi izbrancem Tomaža Kavčiča prinesel drugo mesto v skupini in konec slovenskih upov, saj ne bi bila med štirimi najboljšimi drugouvrščenimi moštvi v desetih skupinah.

Ta reprezentanca s strokovnim štabom na čelu ne vzbuja zaupanja in niti upanja, še z navijači ni našla pravega sozvočja. Zdi se, da so štiri prijateljske tekme bile odigrane tjavendan, saj je v uvodnem nastopu novega kvalifikacijskega ciklusa nastopila reprezentanca iz južnoafriškega SP, seveda brez Korena in Novakovića, ki sta se sama izločila iz izbora.

Ocene slovenskih nogometašev: J. Handanović 5,5, Brečko 6, Šuler 6, Cesar 6, Jokić 5,5, Radosavljević 5 (od 80. Kurtić -), Bačinović 5,5, Kirm 6, Birsa 5,5 (od 61. Iličič 6), Dedić 5,5 (od 55. Ljubijankić 5,5), Matavž 6. Selektor: Slaviša Stojanović.

Zato napovedi pred gostovanjem v za slovenski način igre vedno neugodni Skandinaviji ne morejo biti optimistične. “Daleč od tega, da bi to bil ključen poraz. Smo na začetku kvalifikacij. Zdaj bomo morali dati vse od sebe in iskati točke drugje,” je po petkovi tekmi govoril Tim Matavž. Norvežani so se pod vodstvom legendarnega selektorja Egila Olssona lotili temeljite prenove reprezentance. Najbližje spremembam, ki se jih bo očitno Stojanović moral lotiti, je zvezna vrsta, ki ni bila niti kreativna niti dovolj destruktivna pri zatrtju nasprotnikove živahnosti. “Nam je zelo žal, a se moramo hitro pobrati. Nekaj dni imamo na razpolago, da se pripravimo na Norveško in popravimo napako. Še naprej moramo biti optimisti, pozitiven izid lahko vse vrne nazaj,” je izjavil Zlatko Dedić. In res v slovenski vrsti ni čutiti defetizma. Valter Birsa, ki so s svojo igro ni bil zadovoljen: “Znanje imamo, potrebujemo le čiste glave, tekma s Švico pa je že za nami. Mi moramo igrati naš sistem in se boriti. Včasih se kaj obrne proti tebi in ti ne gre, spet drugič ti uspeva vse, kar si zamisliš.”

Zanimivejši izidi kvalifikacij za SP - Islandija : Norveška 2:0, Albanija : Ciper 3:1, Bolgarija : Italija 2:2, Danska : Češka 0:0, Hrvaška : Makedonija 1:0, Škotska : Srbija 0:0, Nizozemska : Turčija 2:0, Argentina : Paragvaj 3:1, Kolumbija : Urugvaj 4:0.

O petkovi tekmi velja zapisati zgolj še, da so Švicarji ob pravem času zadeli, sicer pa niso prikazali neke vrhunske igre. Tudi proti malim reprezentancam iz te skupine bodo najbrž izgubili kakšno točko. Najlepšo priložnost za Slovenijo je zamudil Tim Matavž v 36. minuti: “Če bi zadel, bi dvoboj lahko dobil drugačen potek. Morda je bil to ključen trenutek tekme.” Drugi polčas je bil slabši, Slovenija si pravih priložnosti sploh ni pripravila. Pomagale niso niti menjave niti izključitev Barnette 15 minut pred koncem.DENIS SABADIN


Najbolj brano