Nasmejani Dedić, Birsa manj, vajenec Volaš

Ko selektor skliče izbrano vrsto, igralci običajno prvi dan počasi kapljajo iz vse Evrope. Tokratni zbor v portoroškem hotelu Metropol je presegel pričakovanja sedme sile.

Reprezentanti  so se takoj po prihodu odpravili na večerjo. V  objektiv smo ujeli Primorce - z leve Valter  Birsa, Dalibor Volaš, Zlatko Dedić (oba v ozadju), Branko Ilić (obrnjen s hrbtom) in Matej Rožič Mavrič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Reprezentanti so se takoj po prihodu odpravili na večerjo. V objektiv smo ujeli Primorce - z leve Valter Birsa, Dalibor Volaš, Zlatko Dedić (oba v ozadju), Branko Ilić (obrnjen s hrbtom) in Matej Rožič Mavrič.  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ> Že včeraj se je namreč zbrala glavnina povabljencev selektorja Slaviše Stojanovića.

Verjetno v avli častitljivega portoroškega hotelskega lepotca že dolgo ni bilo toliko zlatnine (ali vsaj srebrnine) na kupu, saj kar nekaj parov slovenskih nog presega vrednost prestižne jahte, čeprav je večina “Italijanov” - Samir Handanović, Jokić, Cesar, Iličić in Krhin - prispela komaj sredi noči. Kot običajno je bil med bolj nasmejanimi Koprčan Zlatko Dedić, ki mu gre v drugi Bundesligi pri Dynamu iz Dresdna zadnje čase kot po maslu: “Res je, redno sem med strelci, trener mi zaupa in resnično sem zadovoljen. Pravzaprav sem iskal natanko takšno okolje, kjer bi zaupali v moje sposobnosti. Navsezadnje sem se v vseh klubih izkazal, ko sem imel spodobno minutažo. V reprezentančnem dresu ni lahke ali nepomembne tekme, srečanje s Škotsko pa je za nas še večji izziv, ker začenjamo nov ciklus z novim selektorjem. Otočani so vedno težak nasprotnik, vendar se moramo obremenjevati predvsem s svojo igro in manj z njimi.”

Diametralno nasprotno je s klubskim življenjem (ne)zadovoljen Valter Birsa, ki pri Genoi dobiva malo priložnosti: “Seveda ne morem biti navdušen. Dobro treniram in tudi s poškodbo nimam več nobenih težav, pa vseeno redko zaigram, čeprav se poskušam še dodatno dokazati. V reprezentanci je drugače, saj smo zadnja leta uveljavili način igre, v katerem niti ni toliko pomembno, kdo nastopi, pomembna je igra ekipe. Ni veliko časa za privajanje na novega selektorja, čeprav nas kvalifikacijski tekmi z Islandijo in Norveško čakata šele septembra. Tukaj smo se zbrali, da naredimo korak ali dva naprej, kajti kvalifikacije moramo dočakati v polni formi, da bi lahko spet dosegali nekdanje rezultate.”

Poleg Harisa Vučkiča je v vlogi reprezentančnega debitanta tudi Ankarančan na začasnem delu v Mariboru Dalibor Volaš. S svojimi zadetki je Stojanovića enostavno prisilil, da mu pošlje vabilo, tradicionalno skromni “angleški center-forward” pa se je tudi tokrat kar malce plaho oziral okoli sebe: “No ja, nisem še vajen družbe najboljših slovenskih nogometašev, vsekakor pa sem navdušen, da sem zraven. Če bi lahko v Kopru pred svojimi navijači odigral še kakšno minuto, bi bil to resnično sanjski štart v izbrani vrsti. Gol? Haha, za zdaj si tega ne upam niti predstavljati, zadovoljen bom že z nastopom.”

BORIS PLANINC


Najbolj brano