Maribor dosegel vse, kar je želel

Je Maribor že pokopal zanimanje za letošnje slovensko nogometno prvenstvo? Prednost 12 točk pred najbližjo Olimpijo že tako kaže. Težko je verjeti, da bi Štajerci zapravili tako prednost.

Matej Pučko (levo) je bil vse prevečkrat prehiter za zeleno-bele  - ob njem sta Boban Jović in Dare Vršič Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Matej Pučko (levo) je bil vse prevečkrat prehiter za zeleno-bele - ob njem sta Boban Jović in Dare Vršič Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KOPER > Položaj na lestvici kaže, da bo spomladi zanimiv le boj za mesta, ki peljejo v Evropo ter za predzadnje mesto. Tretja Gorica za Mariborom zaostaja že za 15 točk, sedmouvrščeni Koper pa ima skoraj pol manj točk od vodilne ekipe - 46:24. Zato pa mu je odprta pot do tretjega mesta, za katerim zaostaja sedem točk. V spodnjem delu prvenstva je položaj skoraj zrcalno podoben vrhnjemu - zadnji Triglav (12) za predzadnjouvrščeno Nafto (21) zaostaja za devet točk in težko je verjeti, da bi se lahko pobral iz brezna. Vprašanje je, če bo poleti kateri od drugoligašev sploh želel napredovati.

Mariborčani so s trditvami, da so sodniki na strani Olimpije, na začetku sezone dosegli svoje in delilci pravice so pogosto podlegli psihološkemu pritisku. Napak v škodo Maribora je bilo precej manj kot v škodo tekmecev, seveda pa to ne pomeni, da so samo zaradi tega prepričljivo prvi. V vseh pogledih so korak ali dva pred tekmeci. Koprčani so z javnim protestom po porazu v Mariboru vsaj začasno dosegli svoje. Prav opazno je bilo, kako sta se nazadnje Žganec in Drečnik trudila, kako bi jim čim bolje sodila na tekmah z Muro in Olimpijo. Zadnja je s posnetki z različnimi zornih kotov pokazala, da slovenski sodniki ne morejo imeti posebnih razlogov za samohvalo. Kaj bi šele bilo, če bi morali presojati v kakšni močnejši ligi, kjer je igra še precej hitrejša kot v naši. Z izjemo Koprčana Damirja Skomine, ki je edini sodnik v Sloveniji, ki mu zaupajo tako klubi, igralci in navijači. In ni zastonj med evropsko sodniško elito. Če bi se, recimo, Skomina na zadnji tekmi Napoli : Manchester City poškodoval, kaj bi pokazala njegova slovenska zamenjava? Dvomim, da bi se tekma normalno končala, kvečjemu bi na evropski sceni razgalila realno vrednost nekaterih, ki v slovenski ligi počnejo, kar se jim zljubi.

Ker je Luka Koper ubranila trdnjavo Bonifika (pozabili smo dodati, da sta v igro v končnici tekme vstopila še Handanagić in Žibert) se iz nje zdi pogled na svet spet lepši, obliž na odprte rane bi jim prinesla zmaga v Celju.

Novogoriški pogled je nekoliko čemernejši. Neverjetna lahkotnost zapravljanja točk jih v nadaljevanju prvenstva kaj lahko potisne iz Evrope. Če so vrtnice v Mariboru pokazale zagrizenost, je z Muro prevladovala neodločnost. Res, da je pol goriške ekipe na udaru menedžerjev, toda s tako igro se bodo igralci težko prodali, klub pa bo iztržil manj, kot bi lahko.

ROK MAVER


Najbolj brano