Italija je obljubljena dežela

Slovenska nogometna reprezentanca z današnjim zborom na Brdu pri Kranju in s sredino prijateljsko tekmo proti Alžiriji praktično vstopa v nov kvalifikacijski ciklus, ki se bo začel septembra.

Vratar Samir Handanović ima največjo tržno vrednost med slovenskimi nogometaši Foto: Reuters
Vratar Samir Handanović ima največjo tržno vrednost med slovenskimi nogometaši Foto: Reuters

NOVA GORICA > Imena klubov, kjer igrajo izbranci Srečka Katanca, razkrivajo, da je obljubljena dežela za naše nogometne zdomce Italija. V zadnjih treh, štirih letih vse več slovenskih reprezentantov, tudi nogometašev mlade izbrane vrste, igra pri naših zahodnih sosedih.

Vse poti vodijo v Italijo

Pet nogometašev z najvišjo tržno vrednostjo v slovenski reprezentanci: Samir Handanović (Inter) 24 milijonov evrov, Josip Iličić (Fiorentina) 8, Kevin Kampl (Salzburg) 7,5, Tim Matavž (PSV Eindhoven) 5, Jan Oblak (Benfica) 4.

Pomenljivo je, da kar sedem članov A selekcije v ožjem Katančevem izboru igra na Apeninskem polotoku. Serie A po zastopanosti slovenskih igralcev oziroma reprezentantov krepko prekaša ostale evropske lige. Zanimivo je, da imajo vsi bolj ali manj pomembne vloge v svojih klubih, tudi močnejših in prestižnejših.

Nesporno prvo ime reprezentance Samir Handanović je številka ena v Interju. Valter Birsa je jeseni s svojimi goli neredko iz stiske reševal Milan. Josip Iličić je vse pomembnejši adut Fiorentine, ki se poteguje za ligo prvakov. Jasmin Kurtić (Torino) in Rene Krhin (Bologna) začenjata tekme v majicah klubov z bogato tradicijo. Reprezentančni kapetan Boštjan Cesar je že tretjo leto obrambni steber Chieva. Vsi našteti so, če so zdravi, tudi člani udarne enajsterice v Katančevi vrsti. Dejan Lazarević ima tako v klubu (Chievo) kot v reprezentanci praviloma vlogo džokerja, ki vstopa v igro s klopi. Obrambna alternativa Siniša Anđelković (Palermo) dokaj redno igra v serie B, kjer izkušnje nabirata tudi ta čas poškodovani Enej Jelenič (Padova) in Luka Kranjc (Cesena). Oba sta člana mlade reprezentance. V selekcijo do 21 let, ki se bo v sredo v prijateljski tekmi pomerila s Hrvaško v Kopru, pa je bil vpoklican tudi nogometaš Milanovega podmladka Žan Benedičič.

Še pred desetletjem praktično ni bilo slovenskih igralcev v italijanski serie A. Kje je poleg nogometnih kvalitet razlog velikega deleža slovenskih reprezentantov v Italiji? Eden je zemljepisna bližina. Slovenska tekmovanja so na očeh oglednikov. Po drugi strani imajo tudi slovenski zastopniki dobre povezave z italijansko nogometno sceno, ob tem pa za Slovenijo kot članico EU velja Bosmanovo pravilo, tako da slovenski nogometaši v Italiji niso tujci.

Kakovostna merila

Slovenski članski reprezentanti v petih najmočnejših ligah: Italija 7, Španija 1, Anglija 0, Nemčija 0, Francija 0.

Dejstvo je tudi, da je kakovost italijanske serie A v zadnjih sedmih, osmih letih upadla. Italijanski klubski velikani si ne morejo več privoščiti najdražjih okrepitev. Primat so prevzeli najmočnejši angleški in španski klubi, z drugačnimi prijemi pa ob izjemnem Bayernu tudi nemški. Z denarjem tujih vlagateljev so se v igro bogatih vključili še PSG, Monaco in ruski klubi. V italijanskih klubih dobivajo priložnost igralci drugega kakovostnega razreda, zato je tudi prostora za slovenske nogometaše bistveno več. O spremenjenem razmerju moči pričajo tudi rezultati v evropskih klubskih tekmovanjih, v katerih italijanska moštva igrajo vse bolj obrobne vloge.

Pred časom je bilo tako nepredstavljivo, da bi kdo od slovenskih nogometašev zaigral za vodilne italijanske prvoligaše, pa tudi v drugih klubih so bili redki. Razmerja so se torej v zadnjih sezonah zasukala. Potrebno je torej razumeti, da se kakovost klubov in lig iz obdobja v obdobje spreminja. Sedmerica Slovencev v Serie A v sezoni 2013/14 ne more biti enako kot sedmerica Slovencev v italijanski prvi ligi v sezoni 1999/2000.

Po drugi strani pa še nikdar nismo imeli toliko nogometašev v močnih in slovitih klubih (Inter, Milan, Benfica, PSV Eindhoven, Bordeaux, Fiorentina, Salzburg), kar je gotovo tudi odsev kakovosti slovenskih nogometašev.

V Španiji in Angliji le za vzorec

Primerjava se ponuja sama po sebi. V preostalih štirih nominalno najmočnejših evropskih ligah je slovenskih reprezentantov le za vzorec ali pa jih sploh ni. V Španiji imamo po daljšem času spet svojega predstavnika. Bojan Jokić si je v zadnjem času priboril mesto v udarni enajsterici Villareala. V angleški Premier League igra bivši reprezentančni kapetan Robert Koren (Hull), Etien Velikonja v Cardiffu in mladi reprezentant Haris Vučkić v Newcastlu pa sta se kalila pri nižjeligaših.

V nemški bundesligi slovenskih barv ne zastopa nihče, v naslednji sezoni jih utegne kapetan Kölna Mišo Brečko. V francoski prvi ligi že tretjo sezono nimamo članskega reprezentanta, le čuvaj mreže izbrane vrste do 21 let, Ažbe Jug, občasno sedi na klopi za rezervne igralce Bordeauxa.

Tudi v ruski in turški ligi, ki po vse večjem finančnem vložku in prilivu odmevnih okrepitev lovita najmočnejšo peterico, ni slovenskega reprezentanta. Močnega aduta pa ima slovenska reprezentanca v portugalskem velikanu Benfici, za katero uspešno brani Jan Oblak, odmevni prestop pa zagotovo čaka še Kevina Kampla, ki blesti v Salzburgu. ALEŠ SORTA


Najbolj brano