Generacija, ki obeta

Pet tekem, pet zmag. To je izkupiček slovenske nogometne reprezentance do 17 let, ki je pod taktirko Igorja Benedejčiča osvojila 11. čezmejni turnir narodov.

Igor Benedejčič Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Benedejčič Foto: Tomaž Primožič/Fpa

GRADIŠČE OB SOČI > Turnir je bil generalka pred septembrskimi kvalifikacijami za EP. Rezultatsko ne bi mogla uspeti bolje, res pa je, da med tekmeci, ki so jih premagali izbranci Koprčana Igorja Benedejčiča, ni bilo reprezentance iz Evrope. Slovenija se je kot edina izbrana vrsta s stare celine prebila med četverico polfinalistov. Tam je najprej ugnala Čile in nato še drugič na turnirju Mehičane. V finalu je bilo 4:1. Tekmeci so imeli pobudo in posest žoge, Slovenija pa je zadevala.

“Finalna tekma je bila najtežja. Mehičani so prvi polčas odigrali odlično, mi pa smo kljub temu zadevali v pravem trenutku.”

> Na turnirju ni lahko dvakrat premagati istega tekmeca, kajne?

“Na prvi tekmi z Mehičani v skupini smo več časa držali žogo v posesti in bili tudi drznejši. Finalni naboj je prinesel svoje. Gre vendarle za novo izkušnjo, a fantje si zaslužijo čestitke za odnos na treningih in tekmah.”

> Kako ste zadovoljni s predstavami?

“Izpostavil bi prve štiri tekme, ki smo jih odigrali zelo dobro, peta, finalna, pa je bila tudi zaradi okoliščin vendarle nekaj posebnega. Pomerili smo se z nekaj kakovostnimi reprezentancami, kot sta Čile in Mehika, ki sta odlično tehnično podkovani. Tu imamo še rezerve. Izboljšati moramo tudi napad, v obrambi pa smo bili zelo čvrsti. Kompaktnost je velika odlika te ekipe, ki ima v Janu Mlakarju dodano vrednost. Generacija obeta, z dobrim delom pa bi lahko dala kakšnega članskega reprezentanta.”

> Kaj si obetate v kvalifikacijah za EP?

“Skupina s Portugalsko, Severno Irsko in Turčijo je zahtevna. Pokal narodov nam je prišel še kako prav, saj smo se pomerili z močnimi reprezentancami, pa čeprav ni bilo med njimi nobene evropske. Smo pa zato pred tem odigrali prijateljska dvoboja s Švico, ki kotira zelo visoko in jo tudi dvakrat ugnali.”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano