Lionel Messi je ostal sam

Španski klubi so v zadnji petletki pobrali praktično vse evropske lovorike. V sredo zvečer so zbirki dodali še eno. Atletico Madrid Jana Oblaka je po zmagi 4:2 nad mestnim tekmecem Realom osvojil evropski superpokal, najpomembnejši klubski naslovi pa se bodo že po običaju delili spomladi. Tudi v španskem nogometnem prvenstvu, ki se začenja danes.

Potem ko je Cristiano Ronaldo odkorakal iz Španije, v soju 
žarometov ostaja Lionel Messi.
Potem ko je Cristiano Ronaldo odkorakal iz Španije, v soju žarometov ostaja Lionel Messi. 

MADRID > Udarna vest pred začetkom jubilejne 90. sezone La Lige je odjeknila na poletni tržnici. Odhod Cristiana Ronalda v Italijo k Juventusu utegne spremeniti evropski nogometni zemljevid in zarisati nove meje v Španiji. Rivalstvo z Lionelom Messijem je obeležilo preteklo desetletje, derbiji med Barcelono in Realom pa so dobili planetarno razsežnost. Težko si je predstavljati “el clasico” brez Ronalda. Kmalu bo jasno, kako bo kraljevi klub zakrpal vrzel po prestopu dobitnika petih Zlatih žog.

Sicer je res, da v devetih sezonah, kolikor je Ronaldo nosil Realov dres, na španski sceni ni bil niti približno tako uspešen kot v ligi prvakov, kjer je slavil štirikrat v zadnjih petih letih. V tem času je osvojil le dva naslova španskega prvaka. Statistično najuspešnejši klub v zadnjem desetletju je Barcelona s sedmimi lovorikami, enkrat pa se je z naslovom okitil Atletico. Jasno je torej, komu pripada vloga favorita. Tudi ko so naslovi romali v prestolnico, sta morala Real in Atletico odigrati sezone na meji popolnosti. Julen Lopetegui se ji je približal na selektorski klopi Španije, a le v kvalifikacijah.

Nova realnost

Veliko prahu je tik pred začetkom svetovnega prvenstva (SP) dvignilo imenovanje Baska za novega trenerja Reala. Vrh španske nogometne zveze se mu je nemudoma odrekel, Lopetegui pa v Rusiji ni dokončal začetega dela. Pri kraljevem klubu ga čaka drugačen izziv. Skozi njegove roke je v različnih španskih selekcijah šlo nemalo Realovih upov, ki naj bi po odhodu Ronalda prevzeli nosilne vloge. Drugo vprašanje je, kako se bodo odzvali že uveljavljeni zvezdniki. Tudi Luka Modrić, ki je tako ali drugače želel unovčiti status najboljšega posameznika zadnjega SP.

Sicer pa se je Florentino Perez, potem ko je leta 2009 spet zasedel predsedniški stolček Reala, drugič opredelil za trenerja iz Španije. Prvi izbor ni bil posrečen in je imel zelo kratek rok trajanja. Rafa Benitez je na klopi zdržal vsega šest mesecev, preden ga je nasledil nadvse uspešni Zinedine Zidane. Lopetegui je bil sicer v času aktivne kariere vratar. Prav čuvaj mreže pa je bil najodmevnejša Realova pridobitev. Potem ko se je v preteklih letih na glas govorilo, da bo Realovo moštvo slej ko prej okrepil David de Gea, so kupili najboljšega vratarja zadnjega SP Thibauta Courtoisa, ki naj bi spodrinil Keylorja Navasa.

Pravega Ronaldovega nadomestka niso pripeljali. Najpogosteje se je po SP omenjalo ime Edena Hazarda, naposled pa je bil najdražji nakup brazilski najstnik Vinicius, za katerega je težko verjeti, da bi v svoji prvi evropski izkušnji stopil v velike Ronaldove nogometne čevlje. Špansko prvenstvo je sicer že lani zapustil eden od članov zvezdniške smetane. Neymar (še) ni v rangu Ronalda in Messija, a je po nogometnih veščinah tik za njima. Nenazadnje je 222 milijonov evrov, kolikor je lani Paris Saint-Germain zanj odštel Barceloni, absolutni prestopni rekord.

Francoski pridih

Katalonci so vrtoglavo odškodnino porabili za Philippa Coutinha in Ousmaneja Dembeleja. Letos so bili prestopni zneski bolj uravnoteženi tako kot tudi vložki v okrepitve med posameznimi igralnimi vrstami. Po Samuelu Umtitiju in Dembeleju so se spet ozrli na francosko tržišče. Brazilski krilni napadalec Malcom je opozoril nase pri Bordeaxu, francoskega obrambnega igralca Clementa Lengleta pa so dodobra spoznali pri Sevilli. Najbolj prepoznavna okrepitev za moštvo Ernesta Valverdeja je gotovo čilenski vezist Arturo Vidal. Najdražjo okrepitev so si omislili pri Atleticu v zveznem igralcu, prav tako Francozu Thomasu Lemarju.

Tudi sicer je bil Atletico na letošnji tržnici zelo dejaven. Lanska prepoved nakupovanja je pustila posledice, zlasti v ligi prvakov. Za Atletico je morda še največji poletni dobitek, da sta četi Diega Simeoneja ostala zvesta Antoine Griezmann in Jan Oblak.


Najbolj brano