Sproščeno gredo v boj s favoritoma

V prvi četrtfinalni tekmi bodo košarkarji Portoroža drevi ob 19. uri gostovali pri Krki, medtem ko Plama pur kvalifikacije za prvo ligo ob isti uri začenja pri Tajfunu.

Breme organizacije portoroške igre leži na Igorju Tratniku 
(z žogo) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Breme organizacije portoroške igre leži na Igorju Tratniku (z žogo) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ, ILIRSKA BISTRICA > ”Pred nami je najlažja tekma v sezoni. Končno bomo lahko zaigrali popolnoma sproščeno in upam, da bomo tudi v Novem mestu potrdili, da znamo igrati dobro košarko,” je pred gostovanjem v dolenjski prestolnici povedal trener Portoroža Konstantin Subotić, ki se zaveda moči aktualnih prvakov: “Veliko bo odvisno od tega, koliko prostora za igro nam bodo Novomeščani dovolili ter kako pogumni in pametni bomo v odločitvah med dvobojem.”

Portoroška zasedba si je po zlata vredni zmagi v Grosupljem, s katero so si priigrali mesto v četrtfinalu in se izognili zahtevnim tekmam za obstanek v ligi, privoščila nekaj dni počitka. V minulih dneh so se temeljito pripravili na prvi obračun. “Največ pozornosti smo namenili uigravanju ekipe, saj želimo še dodatno dvigniti raven igre. Krkaši meljejo vseh 40 minut, zato bodo pomembne malenkosti. Večina fantov je sanirala poškodbe in osvežila moči,” je dodal Subotić. Novomeščani so si prvo mesto v ligi za prvaka zagotovili šele z zmago v zadnjem krogu proti Olimpiji, v zadnjih tednih pa z igro niso navdušili. Tega se zaveda tudi energični reprezentant Edo Murić, ki je pozdravil poškodbo rame in bo nared za zaključne prvenstvene dvoboje: “V naši igri je še precej nihanj, ki jih moramo pred odločilnimi tekmami odpraviti. Kljub vsemu smo si priigrali najboljše izhodišče, kar je dober obet.” Poleg Murića (18,5 točke na tekmo) za napadalno raznovrstnost skrbita še Luka Lapornik (13,1) in Jaka Klobučar (11,6), medtem ko veterana Sani Bečirović in Jasmin Hukić prihajata do izraza ob postavljenih akcijah. Trener Aleksander Džikić precej priložnosti daje koprskemu organizatorju igre Mateju Rojcu, manj ajdovskemu centru Tomažu Bolčini. Portorožani lahko drevi pričakujejo tesno pokrivanje Saša Ožbolta in Jana Špana, ki sta v drugi polovici sezone prenesla največ bremena na branilskih položajih. Glavna prednost gostujočega moštva je predvsem sproščenost.

S podobnimi apetiti so se na gostovanje v Šentjur odpravili košarkarji Plame pur, ki jih bo v uvodnem dvoboju kvalifikacij za prvo ligo podpiral poln avtobus navijačev. “Uvrstitev v mini ligo je za nas nagrada za uspešno sezono. Zavedamo se, da je moštvo Tajfuna v tej tekmi velik favorit, mi pa bomo dvoboj odigrali po naših najboljših močeh,” je odločen junak odločilne zmage proti Kolpi Anže Srebovt. SIMON MALJEVAC


Najbolj brano