Pivčanka Tina Jakovina trenira kot profesionalka

Najboljši slovenski ženski košarkarski klubi po vzoru moških kolegov tekmujejo tudi v regionalni ligi. V njej vidno vlogo v dresu kranjskega Triglava igra obetavna Pivčanka Tina Jakovina.

Tina Jakovina (št. 8) se  je pri kranjskem Triglavu uveljavila tudi v regionalni ligi  Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Tina Jakovina (št. 8) se je pri kranjskem Triglavu uveljavila tudi v regionalni ligi  Foto: Zdravko Primožič/Fpa

KRANJ > Večina najboljših ženskih košarkarskih klubov iz Srbije, Črne gore, Bosne in Hercegovine ter Slovenije v letošnji sezoni meri moči v 12-članski Mednarodni ženski regionalni košarkarski ligi (MŽRKL), kjer je konkurenca precej izenačena. Klubi imajo tako na voljo večje število kakovostnih tekem, ki so obenem vstopnica mladim košarkaricam za mednarodno sceno.

Tina Jakovina se je košarke naučila v domačem klubu v Pivki, kjer je igrala za mlajše kategorije. V sezoni 2011/12, ko v Pivki ni bilo več članske ekipe, se je preselila v Grosuplje, kar ji je olajšalo sočasen študij v Ljubljani. Od tam je Primorka prestopila k močnejšemu kranjskemu Triglavu.

Med obetavne slovenske košarkarice, ki so zanimive tudi za tuje oglednike, je 21-letna Tina Jakovina, ki je s povprečjem 12,3 koša in 7,7 skoka med nosilkami igre kranjskega Triglava.

> Kakšna je kakovost MŽRKL?

“Gre za velik preskok v primerjavi s slovensko ligo. Igramo močne tekme na visokem nivoju in se lahko dokazujemo tudi na mednarodni sceni. Ne vem, če je to rešitev za slovensko žensko košarko, vendar je zagotovo pozitivno, da v tej ligi nastopajo kar trije slovenski klubi. S pomočjo teh tekem ohranjamo slovensko žensko košarko v stiku z mednarodno konkurenco.”

> Ali ste se že udomačili v Kranju?

“V Kranju se odlično počutim. Letos igramo v regionalni ligi in to je še dodaten plus in motivacija za trdo delo na treningih. Sicer je ekipa precej homogena, saj večina igralk kombinira košarko s študijem.”

> Trener Triglava Tomo Orešnik je tudi reprezentančni selektor. Kako njegova funkcija vpliva na delo v klubu?

“Lani sem bila v širšem reprezentančnem izboru, vendar se nisem uspela prebiti v izbrano vrsto. Upam, da mi bo v letošnji sezoni to uspelo. Sicer tako kot vsa druga dekleta treniram na profesionalen način, čeprav ekipa nima takšnega statusa.”

> Ali so vaše ambicije povezane z igranjem v tujini?

“Letošnjo sezono si želim uspešno zaključiti in se z dobrimi igrami prebiti do reprezentance. V tem trenutku je zelo nehvaležno razmišljati o prihodnosti. Želje po igranju v tujini so. Zavedam se, da je utopično razmišljati o igranju v domačem kraju, saj so razmere trenutno slabe, večina igralk pa zaradi študija odhaja v Ljubljano. Upam, da bodo v domači Pivki nadaljevali z dobrim delom z mladimi košarkaricami in še dvignili nivo kluba.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano