Semafor ni delal

Težko pričakovano dogajanje v Areni Bonifika, kot so preimenovali prenovljeno dvorano Bonifika, se je včeraj pričelo klavrno. A se je čez dan izboljševalo, stopnjevalo in se prelevilo v prijeten športno-mediteranski večer.

Finska reprezentanca je imela na tribunah zelo veliko podporo Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Finska reprezentanca je imela na tribunah zelo veliko podporo Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Prvi dvoboj se je začel z dvanajstminutno zamudo, saj je le deset minut pred začetno sireno neznani nespretnež pretrgal kabel, ki povezuje semafor za 24 sekund z glavnim računalnikom za zapisnikarsko mizo. Prišlo je do stika, ki je povročil kolaps vseh semaforjev. Potrebno jih je bilo ponovno uravnati, kabel pa so zamenjali šele pred drugo tekmo, tako da moštvo, ki je napadalo na koš pred zahodno tribuno, pred seboj ni videla odštevalnika časa za omejitev napada. Košarkarji znajo povedati, da je to kdaj prav moteče.

Že pred tem so za nejevoljo poskrbele vrste pred prodajnimi okenci, kjer je tehnologija (ali pa človeški faktor) prav tako izgubljala sapo. Nato pa še porazen začetek tekme, saj so v prvih štirih minutah gledalci le dvakrat videli pot žoge skozi obroč. Turki so svoj prvi koš dosegli šele v sedmi minuti, pa še to iz prostih metov. Prva četrtina je bila grda, prerivanja, poudarek na obrambi in neučinkovitost in neustvarjalnost v napadu - daleč od ravni evropskega prvenstva.

V nadaljevanju pa so se košarkarji le otresli nervoze. Najprej Finci, ki so pred svojo navijaško armado delovali bolj motivirano in organizirano, proti koncu tekme pa še Turki, ki so bili vmes večkrat v izgubljenem položaju in so v vseh pogledih v tej tekmi močno razočarali. Skandinavci so se že približali prednosti 20 točk, a so se jim Turki vedno znova približali in v končnici tudi ogrozili njihovo zmago.

Finci, ki v tem dvoboju niso bili favoriti, so zasluženo slavili in opravičili optimistične napovedi svojih navijačev pred tekmo, ki so vsi po vrsti izpostavljali, da bodo naslednji teden njihove ljubljence spremljali še v Ljubljani. Na turški strani sta bila povsem nerazpoložena njihova glavna zvezdnika Turkoglu in Iljašova, še najboljša sta bila “Slovenca” Arslan in Preldžić, pri Fincih, ki so igrali bistveno bolj kolektivno, pa sta prav tako bistveni vlogi odigrala “olimpijca” Salin in Ranikko.

Tako je bil led prebit, v drugi tekmi so bili Grki po pričakovanju bistveno boljši nasprotnik od Švedov, večerni derbi med Italijani in Rusi pa je že bil na ravni evropskega prvenstva: polna dvorana, nekaj vrhunskih potez, taktične zanke obeh ekip, tisto, kar košarko dela košarko!

DENIS SABADIN


Najbolj brano