Četrta zmaga na sveti travi

Novak Đoković je zmagovalec turnirja v Wimbledonu. V All England Clubu je slavil še četrtič in bero grand slamov povečal na 13. Srb je za zmago v finalu s 6:2, 6:2 in 7:6 (3) nadigral Južnoafričana Kevina Andersona. “To je sveto mesto za tenis, zato je zmaga res zelo posebna,” je po zmagi dejal Đoković.

Novak Đoković je po več kot letu dni neuspehov zmagovalno pot našel na wimbledonski sveti travi. Foto: Xinhua/STA
Novak Đoković je po več kot letu dni neuspehov zmagovalno pot našel na wimbledonski sveti travi. Foto: Xinhua/STA

WIMBLEDON > Srb je po zmagi čestital Južnoafričanu, ki je imel po njegovih besedah izjemno pot do finala. “V prvih dveh nizih ni igral svojega najboljšega tenisa, v tretjem nizu pa je bil boljši in imel sem kar srečo, da sem ga dobil,” je še povedal Novak Đoković. Spomnil je, da je bil po operaciji iz teniške karavane odstoten šest mesecev, pri čemer je večkrat dvomil, da se bo lahko vrnil na takšno raven igranja. “Ni boljšega mesta za vrnitev,” je dejal občinstvu in dodal, da ga je prvič s tribune v Wimbledonu spodbujal sin, kar vse skupaj naredi še slajše. Kevin Anderson je poudaril, da se je trudil po najboljših močeh, a je bil Đoković preprosto boljši. “Je pravi šampion našega športa, zato mu želim čestitati.”

Đoković je odigral 22. finale turnirjev za grand slam, Anderson pa je v finalu turnirjev velike četverice igral drugič. Prvič v odprti dobi tenisa sta sicer finale turnirja v All England Clubu odigrala dva igralca, starejša od 30 let. Po 30. rojstnem dnevu so v wimbledonskem finalu v zadnjih 49 letih igrali še Rod Laver (1969), Ken Rosewall (1970, 1974), Arthur Ashe (1975), Jimmy Connors (1984) in Roger Federer (2012, 2014-15, 2017).

Pred včerajšnjim finalnim obračunom sta Đoković in Anderson odigrala dva najdaljša polfinala v zgodovini Wimbledona. Anderson je po šestih urah in 36 minutah izločil Američana Johna Isnerja, kar je obenem drugi najdaljši obračun v zgodovini grand slam turnirjev. Đoković je po petih urah in 15 minutah izločil Rafaela Nadala, kar je peti najdaljši moški dvoboj v zgodovini Wimbledona.

Đoković je osvojil že 13. grand slam v karieri in se prebil na četrto mesto večne lestvice. Največ grand slamov ima Roger Federer (20), sledita Rafael Nadal (17) in Pete Sampras (14). Pri ženskah na vrhu s 24 zmagami ostaja Avstralka Margaret Court. Eno manj ima Američanka Serena Willliams, ki je v sobotnem finalu s 3:6 in 3:6 klonila proti Nemki Angelique Kerber.


Najbolj brano