Kraška jota
Sobota
06. 10. 2018, 18.46
, posodobljeno: 02. 11. 2018, 17.22
Recept za kraško joto je pripravila že prababica Maria Subana iz Antica Trattoria Suban v Trstu. Prenaša se iz roda v rod že 153 let.
Sestavine:
> 250 g suhega rjavega fižola (lamon ali barlotti)
> 300 g rdečega krompirja
> 500 g kislega zelja
> ½ prekajene svinjske krače ali prekajena rebrca
> 1 čebula
> 2-3 stroke česna
> 2 lista lovorja
> 1 žlička semen kumine
> oljčno olje
> sol
> poper
Priprava: fižol operemo in damo preko noči v vodo. Skupaj s krompirjem, prekajeno svinjino in listi lovorja ga kuhamo v rahlo slanem kropu. Po približno eni uri, ko je fižol kuhan, pretlačimo pol fižola in krompirja skozi sito, da jed zgostimo. Dodamo čebulo, ki smo jo nasekljali in v drugi ponvi ločeno popražili. V tretji posodi popražimo stroke česna in kumino ter v njej na nizkem ognju dušimo kislo zelje. Kumina bo dala enolončnici okus in zmanjšala napenjanje. Da se zelje ne bi prismodilo, ga zalivamo z zelenjavno jušno osnovo. Ko je zelje kuhano, združimo vse v istem loncu, premešamo in kuhamo še pol ure. Dosolimo in popopramo po potrebi. H krožniku priporočamo kraški teran.