Kraška jota

Recept za kraško joto je pripravila že prababica Maria Subana iz Antica Trattoria Suban v Trstu. Prenaša se iz roda v rod že 153 let.

 Foto: Toni Gomišček
Foto: Toni Gomišček

Sestavine:

> 250 g suhega rjavega fižola (lamon ali barlotti)

> 300 g rdečega krompirja

> 500 g kislega zelja

> ½ prekajene svinjske krače ali prekajena rebrca

> 1 čebula

> 2-3 stroke česna

> 2 lista lovorja

> 1 žlička semen kumine

> oljčno olje

> sol

> poper

Priprava: fižol operemo in damo preko noči v vodo. Skupaj s krompirjem, prekajeno svinjino in listi lovorja ga kuhamo v rahlo slanem kropu. Po približno eni uri, ko je fižol kuhan, pretlačimo pol fižola in krompirja skozi sito, da jed zgostimo. Dodamo čebulo, ki smo jo nasekljali in v drugi ponvi ločeno popražili. V tretji posodi popražimo stroke česna in kumino ter v njej na nizkem ognju dušimo kislo zelje. Kumina bo dala enolončnici okus in zmanjšala napenjanje. Da se zelje ne bi prismodilo, ga zalivamo z zelenjavno jušno osnovo. Ko je zelje kuhano, združimo vse v istem loncu, premešamo in kuhamo še pol ure. Dosolimo in popopramo po potrebi. H krožniku priporočamo kraški teran.


Najbolj brano