Neuradni rezultati lokalnih volitev na Primorskem

Peter Bossman (SD) je v drugem krogu županskih volitev premagal Sebastjana Jeretiča (Slovenija za vedno). Po neuradnih rezultatih je Bossman prejel 59 odstotkov glasov. V Mestni občini Nova Gorica je novi-stari župan Matej Arčon (Urša Žorž in skupina volilcev), ki je zbral 69 odstotkov glasov.

Peter Bossman, novi-stari župan Pirana Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Peter Bossman, novi-stari župan Pirana Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PRIMORSKA > V Izoli je zmagal dosedanji župan Igor Kolenc (Zmagoslav Gačnik in Skupina volilcev), ki je prejel 62 odstotkov volilnih glasov. V Cerknem je novi župan Jurij Kavčič (SLS), ki je dobil 50,60 odstotka volilnih glasov. V občini Kobarid je župan postal Robert Kavčič (Matija Kavčič in skupina občanov), ki je prejel 51,38 odstotka volilnih glasov. V občini Hrpelje-Kozina je v drugem krogu županskih volitev zmagala Saša Likavec Svetelšek (SD), ki je prejela 80 odstotkov glasov.

V Ilirski Bistrici je zmagal Emil Rojc (SD), ki je prejel 51 odstotkov glasov.

V občini Divača je zmagala Alenka Štrucl Dovgan (Nataša Hreščak), ki je prejela 50,56 odstotka glasov.

V Ajdovščini je županski stolček izgubil Marjan Poljšak (Občinski volilni zbor članov NSD). Novi župan je Tadej Beočanin (SD). V občini Miren-Kostanjevica je novi župan Mauricij Humar (Zorko Budin In Skupina volilcev), ki je prejel 56 odstotkov glasov. V Komnu je novi župan Marko Bandelli (Zbor članic in članov ZaAB Komen), ki je prejel 51,42 odstotka glasov.

Arčon napovedal nadaljevanje zastavljenih projektov

“Zadovoljen sem, to je potrditev mojega uspešnega štiriletnega dela in zelena luč za naslednja štiri leta,” je dejal novi-stari župan Mestne občine Nova Gorica Matej Arčon. Ponovno je napovedal nadaljevanje zastavljenih projektov, potrdil pa tudi željo po sodelovanju z vsemi listami v mestnem svetu, tudi z Listo Goriška.si Luke Manojlovića. “Računam na konstruktivno sodelovanje z vsemi svetniškimi skupinami tudi v prihodnje in uspešno izpeljavo projektov, ki smo si jih začrtali,” je še povedal Arčon. Glede na prednost v prvem krogu ter podporo, ki jo je imel, je današnjo zmago, kot je dejal, sicer pričakoval. “Glede na to, da smo novi, smo dosegli zelo dober rezultat kljub temu, da mi v drugem krogu ni uspel ta veliki met. Goriška.si bo nadaljevala s svojim delom, s svojim poslanstvom in volivcev ne bo razočarala,” je povedal Luka Manojlović. Prepričan je, da je to pozitivna izkušnja, ki se bo lahko obrestovala v prihodnje, na prihodnjih volitvah. “Mi smo šli v volilno tekmo neobremenjeni in mislim, da je to dobra iztočnica za naše nadaljnje delo. Tudi izid v prvem krogu in število svetnikov v mestnem svetu nas motivira za dobro delo,” je dejal. STA

V Sežani je zmagal Davorin Terčon (Boris Hlačar in skupina volilcev), ki je zbral 54 odstotkov glasov.

V Postojni je včeraj po vseh preštetih glasovih Igor Marentič (Andrej Berginc in skupina volilcev) vodil za pet glasov pred Jernejem Verbičem (Boštjan Stegel in skupina volilcev). Danes so prešteli tudi glasove, ki so prispeli po pošti. Maretnič je dobil en glas več kot Jernej Verbič.

V Bovcu je novi župan Valter Mlekuž (SD), ki je v drugem krogu prejel 51 odstotkov glasov. Njegov protikandidat Davor Gašperčič je zbral 49 odstotkov glasov.

V občini Brda je zmagal Franc Mužič (Aleksandra Ušaj), ki je prejel 62 odstotkov glasov.

Peter Bossman, stari in novi piranski župan, ki so ga v drugem krogu podprli tudi SMC, Oljka in Desus, je povedal, da je verjel v zmago, prav tako pa je vedno verjel, da želi biti piranska občina samostojna občina. “Očitno naši občani hočejo biti samostojna občina, nočejo, da bi nas Koper nadvladal,” je dejal. Ob tem se je tudi zahvalil občanom in občankam, ki so mu izrekli zaupanje za še štiri leta na čelu občine. Glede predvolilne kampanje je Bossman ocenil, da je bila ta ena od najbolj umazanih v Sloveniji; v njej je bilo veliko blatenja in diskreditacij. “Ljudje ne marajo negativne kampanje,” je dodal. STA

Volilna udeležba v primorskih občinah

In kakšna je bila volilna udeležba na primorskih voliščih, kjer je potekal drugi krog županskih volitev?

Najvišja je bila v občini Kobarid, in sicer 63-odstotna. V Brdih je bila 60-odstotna, v Komnu 58-odstotna, le odstotek volilnih upravičencev je svoj glas oddalo v občini Miren-Kostanjevica.

V občini Ilirska Bistrica je na volišča prišlo 54 odstotkov volilnih upravičencev, v Bovcu 53, v občinah Postojna in Hrpelje-Kozina pa 51 odstotkov volilnih upravičencev.

V občini Ajdovščina je bila volilna udeležba 48-odstotna, v občini Piran 46-odstotna, v Divači pa 45-odstotna.

V občini Sežana se je volitev udeležilo 35 odstotkov volilnih upravičencev, odstotek manj jih je na voliča prišlo v Mestni občini Nova Gorica. Najmanjši delež volilnih upravičencev se je na volišča odpravil v Izoli, in sicer 32-odstotni.

Neuradne izide drugega kroga županskih volitev lahko spremljate tudi na tej povezavi: http://volitve.gov.si/lv2014/rezultati/seznam_obcin.html.

NR


Najbolj brano