SD gospodarstvu obljublja stabilnost

Slovensko gospodarstvo potrebuje predvsem stabilnost davčnega in pravnega sistema, sta se na današnji javni tribuni SD strinjala podjetnik Sandi Češko in predsednik SD Dejan Židan. Oba sta menila tudi, da imamo v Sloveniji dovolj razlogov za optimizem.

Predsednik SD Dejan Židan Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Predsednik SD Dejan Židan Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Na javni tribuni, na kateri so se udeleženci spraševali, kaj potrebuje slovensko gospodarstvo, je Židan najprej izpostavil pozitivne kazalnike v Sloveniji v zadnjih mesecih. Bruto domači proizvod se povečuje, prihodki v proračun se zvišujejo, izvoz raste, zabeležili pa smo tudi minimalno rast domače potrošnje.

Kot je izpostavil, se SD pred državnozborskimi volitvami sprašuje, kako obdržati obstoječa delovna mesta in ustvariti nova ter kako še okrepiti pozitivne trende. Po besedah Židana si investitorji želijo predvsem stabilnosti tako davčnega kot tudi pravnega sistema oziroma zakonodajnega okvira. SD jim obljublja oboje.

Češko pa je med drugim poudaril, da Slovenija v prihodnost lahko gleda z optimizmom. Po njegovem mnenju imamo vcepljeno v glavo, da smo majhni, pozabljamo pa, da smo izjemno tekmovalni, inovativni in želimo biti v vsem najboljši. "To je kakovost te družbe," je dejal.

Težava Slovenije tako niso davki in tudi ne sindikati. Vprašanje je, kam država usmeri v proračunu zbrana sredstva, je menil Češko. Izpostavil pa je tudi potrebo po ponovni vzpostavitvi pravne države.

Tako Židan kot Češko sta bila kritična do EU. Po besedah Češka nas Bruselj skuša strpati v segment problematičnih držav. A vpeljevanje ukrepov iz Bruslja "ni pot iz težav in ni pot naprej", je menil. "Pot naprej je v gospodarski rasti," je izpostavil.

Židan pa je zagotovil, da Bruselj ni zapleten, vendar pa se morajo male države za svoje interese boriti in ne zgolj sedeti ob strani ter kimati.

Sicer pa je Češko še menil, da Slovenija z zbranimi sredstvi, tudi tistimi iz privatizacije, ne bi smela le zmanjševati dolga. "Sredstva naj gredo v razvojni sklad, v katerega bi pritegnili tudi kapital iz tujine," je predlagal. Politiko pa je pozval, naj prisluhne poslovnežem.

STA


Najbolj brano