Premierkino pismo v Vatikan reklamna poteza?

Nekateri predstavniki strank, ki so se danes udeležili okrogle mize Ifimesa z naslovom Slovenija po 13. juliju 2014?, so med drugim opozorili, da stanje v slovenskem pravosodju ni idealno. Ob tem so bili danes nekateri kritični do izjav posameznih predstavnikov v vrhu slovenske Cerkve, pa tudi pisma v Vatikan premierke v odhodu Alenke Bratušek.

Ljudmila Novak je o pismu Bratuškove dejala, da gre lahko tudi za "reklamno ali predvolilno potezo" Foto: STA
Ljudmila Novak je o pismu Bratuškove dejala, da gre lahko tudi za "reklamno ali predvolilno potezo" Foto: STA

LJUBLJANA > Bratuškova je pismo vatikanskemu državnemu sekretarju Pietru Parolinu posredovala danes, v njem pa sprašuje, ali je Vatikan seznanjen z dejanji slovenske Cerkve in ali javno izražena mnenja slovenske Cerkve odražajo tudi stališče Vatikana.

Nedavna izjava predsednika Slovenske škofovske konference Andreja Glavana o montiranem procesu v zadevi Patria je namreč po njenem mnenju nedopustna ter neprimerna in, kot navaja v pismu, to še zdaleč ni osamljen tovrsten dogodek. "Dovolite mi, da kot predsednica vlade neodvisne države izrazim veliko zadržanost do nedavnih dejanj predstavnikov slovenske Rimskokatoliške cerkve," je zapisala.

Novakova: V našem sodstvu je zagotovo nekaj narobe

Aktualno dogajanje je že na današnji novinarski konferenci in pozneje tudi omenjeni okrogli mizi Mednarodnega inštituta za bližnjevzhodne in balkanske študije (Ifimes) komentirala predsednica NSi Ljudmila Novak in spregovorila o problematiki sodnih zaostankov, zaradi česar velikokrat do razsodbe ne pride v razumnem času. Tudi konkretna zadeva Patria se "absolutno predolgo vleče", kar da "žal spreminja oziroma do neke mere določa tudi rezultate volitev v Sloveniji, kar je nedopustno", je dodala. Ob tem, kot pravi, ne trdi, da vsi sodniki delajo nepošteno, ampak da je nekaj v našem sodstvu zagotovo narobe.

Do Glavanovih izjav se ni želela konkretneje opredeliti. "Vemo, da je Cerkev ločena od države, zato se Glavanove izjave tičejo same Cerkve, ne pa stranke kot take," je povedala in obenem pripomnila, da ima Glavan "svoje predpostavljene" za to, če je naredil kaj narobe. O pismu Bratuškove pa je dejala, da gre lahko tudi za "reklamno ali predvolilno potezo". Prepričana je namreč, da je "papež dobro obveščen o svojih dušnih pastirjih v Sloveniji, zato ni potrebno, da ga o tem obvešča predsednica vlade".

Tudi prvak SLS Franc Bogovič je na okrogli mizi izpostavil problematiko pravne države in po njegovem mnenju nesprejemljivost tega, da "nek sodni proces zaznamuje troje volitev po vrsti". Kot je dodal, pa se na drugi strani dogaja še to, da si vsak v politiki dovoli komentirati oziroma "sam soditi namesto tistih, ki imajo nalogo, da sodijo".

Cerar: Politična sprememba ključen predpogoj za vse ostale spremembe

Predsednik SMC Miro Cerar je o tem dejal le, da je politična sprememba ključen predpogoj vseh ostalih sprememb in med drugim mora prinesti tudi zavest o pravni državi. "Če ni pravil igre, ki bi jih vsi spoštovali, vsaj v pretežni meri, če nimamo učinkovitih sodnih postopkov, potem ti sistemi ne morejo delovati," je dodal.

Na vprašanja glede spoštovanja pravne države se je na današnji novinarski konferenci odzval tudi predsedujoči SD Dejan Židan. Če se bo kdaj zgodilo, da bomo zadovoljni s pravno državo, bo pomenilo, da grešimo, je dejal. A politika po njegovih besedah nima pravice soditi in dajati pod vprašanje sodb sodišč, saj je to neposredna razgradnja pravne države. Te pravice po njegovi oceni tudi predstavniki Cerkve nimajo. Ti bi se morali zavedati tudi, kot pravi Židan, da niso politična stranka in ne sodelujejo v politični tekmi.

STA


Najbolj brano