Igor Marentič zmagal za en glas

O postojnskem zmagovalcu županske tekme je odločilo šest glasovnic, ki so prispele po pošti in ki jih je občinska volilna komisija včeraj odprla pod budnim očesom javnosti. Igor Marentič, ki je po nedeljskem štetju vodil za pet glasov, je po pošti prejel en, zmagovalni glas, Jernej Verbič pa pet glasov. V Verbičevem štabu so že vložili ugovor.

Igor Marentič (v sredini) je včeraj slavil v krogu svojih podpornikov, dosedanji župan Jernej Verbič pa mu še ni prišel čestitati, saj je njegov štab podal ugovor. Foto: Veronika Rupnik Ženko
Igor Marentič (v sredini) je včeraj slavil v krogu svojih podpornikov, dosedanji župan Jernej Verbič pa mu še ni prišel čestitati, saj je njegov štab podal ugovor. Foto: Veronika Rupnik Ženko

POSTOJNA > Točno ob 14. uri je v sejno sobo postojnskega kulturnega doma včeraj prikorakala občinska volilna komisija, za njo pa vrsta podpornikov Igorja Marentiča in zgolj en podpornik Jerneja Verbiča. Kot da bi slutili, da bodo odločilne glasovnice, ki so prispele po pošti, potrdile Marentičevo zmago. Čeprav je še dopoldne kazalo drugače, je bila seja nazadnje javna. Občinska volilna komisija, na katero so zaradi spremembe sedeža volišča v Prestranku med volilno kampanjo že leteli očitki, najbrž ni želela tvegati, da bi na njeno delo zopet padla najmanjša senca dvomov.

Mateja Geržina, predsednica občinske volilne komisije, nam je povedala, da so vse glasovnice, prispele po pošti, zložili v posebno ovojnico, ki so jo zapečatili in pospravili v trezor: “Ključ sem hranila sama. Danes smo ga v prisotnosti komisije in zaupnikov odprli in ovojnico prinesli na sejo.

Po pošti je od sedmih odposlanih v roku prispelo šest glasovnic, pet za Verbiča in ena za Marentiča. Z enim glasom prednosti je po neuradnih rezultatih nov župan tako postal Marentič, ki je bil med preštevanjem glasov v službi v Ljubljani.

Več kot odlično. Volilci v Postojni so pokazali, kaj si želijo. Ta rezultat je pika na i več mesečnega dela. Res sem zelo ganjen,” je po koncu seje skoraj na robu solz sreče dejal vodja Marentičeve kampanje Teodor Kocman.

Marentič: gasilski dom med prvimi

“Obljubljam, da bom župan vsem občanom in občankam ne glede na to, kako politično razmišljajo, kakšne veroizpovedi ali barve kože so,” pa je bila prva misel, ki jo občanom namenil Marentič, potem ko se je svojim podpornikom pridružil pri proslavljanju v eni od postojnskih kavarn. Napovedal je, da se bo najprej spoznal z delom na občini, pregledal vse projekte, ki so v teku, njihovo finančno strukturo ... “Takoj zatem bom začel s svojimi projekti, ki smo jih zastavili v programu, predvsem na na turističnem področju, kjer se že leta nič ne premakne, in na področju energetike. Eden prvih projektov pa bo, obljubim, gasilski dom,” je Marentič napovedal, da volilcev, ki so ga podprli zaradi želje po premiku na bolje iz apatičnega vsakdana, ne bo razočaral.

Verbiča ni bilo na spregled

Dosedanjega postojnskega župana Jerneja Verbiča smo včeraj zaman iskali na občini. Njegova tajnica nam je sporočila, da ga ni bilo v službo. Pred kamere in diktafone je stopil le vodja njegove kampanje in dosedanji podžupan Boštjan Stegel. “Štab bo zadevo preučil. Še ne vemo, kako se bomo odločili,” nam je dejal po zaključku seje. Na vprašanje, ali verjame, da bi se izid še lahko spremenil pa: “Mislim, da so vsi volilni odbori in komisija delali pošteno. Če pa je sum kakšne nepravilnosti, je prav, da se to preveri.” Iz štaba smo pozno popoldan prejeli izjavo za javnost. Lista Skupaj-Poper, ki je predlagala Verbiča, je sporočila, da bo glede na tesen izid volitev na občinsko volilno komisijo Občine Postojna vložila ugovor zaradi suma nepravilnosti pri delu volilnih organov. “Ugovor v končnici vlagamo tudi zato, da se odpravijo vsi dvomi o izidu volitev in se omogoči nemoteno delovanje vseh občinskih struktur v prihodnje.“ Občinska volilna komisija se mora do ugovora opredeliti v naslednjih štirih dneh. Marentičevi podporniki se morebitnega ponovnega štetja glasov ne bojijo. “Po informacijah, ki jih imam, od naših zaupnikov na voliščih, verjamem, da bomo v tem primeru kvečjemu kakšen glas pridobili,“ je komentiral Kocman.

VERONIKA R. ŽENKO


Najbolj brano