ZDA iz Turčije začele zračne napade na Islamsko državo

ZDA so v sredo zvečer s svojimi bojnimi letali iz Turčije začele zračne napade na položaje skrajne skupine Islamska država, je sporočil Pentagon, ki dodatnih podrobnosti ni razkril. "Danes so ZDA iz vojaškega oporišča Incirlik v Turčiji začele z operacijo proti IS," je povedala tiskovna predstavnica Pentagona Elissa Smith.

ZDA so v sredo zvečer s svojimi bojnimi letali iz Turčije začele 
zračne napade na položaje skrajne skupine Islamska država, 
je sporočil Pentagon. Foto: Reuters
ZDA so v sredo zvečer s svojimi bojnimi letali iz Turčije začele zračne napade na položaje skrajne skupine Islamska država, je sporočil Pentagon. Foto: Reuters

WASHINGTON > Kot je poročal CNN, sklicujoč se na ameriško obrambno ministrstvo, so bili napadi usmerjeni na cilje v Siriji. Po težkih pogajanjih je namreč Turčija ZDA nedavno dovolila uporabo svojih letalskih oporišč, s čimer se je za ameriška letala, ki so prej letela z bolj oddaljenih letališč v Jordaniji in Kuvajtu, čas letov bistveno zmanjšal.

Od začetka oblikovanja mednarodne koalicije pod vodstvom ZDA, ki že kako leto izvaja napade na položaje IS v Siriji in Iraku, je tako to prvič, da so iz tega oporišča na jugu Turčije vzleteli ameriški lovci.

Po besedah odhajajočega načelnika generalštaba ameriške vojske, generala Raymonda Odierna je bilo doslej ubitih že nekaj visokih predstavnikov IS, kar je IS oslabilo. Odierna bo sicer na položaju v petek zamenjal Mark Milley.

Po ocenah ameriškega obrambnega ministrstva ima IS med 20.000 in 30.000 borcev, približno toliko jih je imel tudi pred enim letom. A odkar je mednarodna koalicija začela z zračnimi napadi proti IS v Siriji in Iraku, pa skrajneži niso napredovali. Uspešne so bile tudi kurdske sile, ki so izrinile skrajneže z nekaterih območij v Iraku in Siriji.

Sicer pa se trenutno v Iraku in drugih regijah na Bližnjem vzhodu nahaja več kot 2900 vojakov koalicije. Ameriški vojaki delujejo kot svetovalci, medtem ko na bojiščih ne posredujejo. Tam se borijo zmerni sirski uporniki, kurdski borci in iraške varnostne sile.

A kot je med drugim v sredo v Washingtonu še dejal Odierno, ZDA ne morejo same rešiti težav v regiji. "To morajo storiti tisti, ki so v regiji."

ZDA so sicer iz oporišča Incirlik v Turčiji že izvajale zračne napade na džihadiste, a so pri tem uporabljale brezpilotna letala.

Turčija, ki je članica mednarodne koalicije, je okrepila akcije proti džihadistom po julijskem smrtonosnem obstreljevanju turškega obmejnega mesta. Konec julija je z ZDA sklenila dogovor, ki omogoča namestitev ameriških vojaških letal v Incirliku.

STA


Najbolj brano