Vrhunsko regionalno srečanje ob navzočnosti Merklove

Voditelji držav, ki so nastale na območju nekdanje Jugoslavije, ter Albanije, so danes v Dubrovniku ob navzočnosti nemške kanclerke Angele Merkel začeli letno vrhunsko srečanje v okviru procesa Brdo. Govorili bodo o nadaljevanju procesa približevanja držav Zahodnega Balkana EU kot tudi o infrastrukturnih projektih.

Slovenski predsednik Borut Pahor Foto: Leo Caharija
Slovenski predsednik Borut Pahor Foto: Leo Caharija

DUBROVNIK, ZAGREB > Ob gostiteljih srečanja, predsednikih Hrvaške in Slovenije, Iva Josipovića in Boruta Pahorja, so za isto mizo v Kneževih dvorih sedli predsedniki Albanije, Črne gore, Makedonije in Srbije Bujar Nishani, Filip Vujanović, Gjorge Ivanov in Tomislav Nikolić, predsednica Kosova Atifete Jahjaga, kot tudi člani predsedstva BiH Bakir Izetbegović, Željko Komšić in Nebojša Radmanović.

Pogovori na plenarni seji so stekli o političnem stanju in odnosih v jugovzhodni Evropi ter nadaljevanju politike širitve EU.

Predsednik Pahor je pred srečanjem napovedal, da bo opozoril na nevarnost ukrajinskega scenarija zaščite manjšin tudi v jugovzhodni Evropi, ki bi se lahko vsilila kot prevladujoč vzorec obnašanja v prihodnjih letih, čeprav si nihče izmed regionalnih voditeljev tega ne želi.

Vsi voditelji držav regije so se prvič v tej obliki srečali 25. julija lani na Brdu pri Kranju, kjer je bil posebni gost francoski predsednik Francois Hollande.

V ospredju bodo tudi pogovori o energetski politiki in ključnih infrastrukturnih projektih, med katerimi sta pomembnejši jadransko-jonska avtocesta in železnica München-Carigrad. V slovenski delegaciji je tudi zunanji minister, ki opravlja tekoče posle, Karl Erjavec.

Izjava hrvaškega predsednika Josipovića in posebne gostje konference, nemške kanclerke Angele Merkel, bo predvidoma po 14. uri. Udeleženci srečanja bodo nadaljevali neformalne pogovore tudi med delovnim kosilom.

Hrvaški mediji so napovedali, da se namerava kanclerka Merklova tudi ob robu srečanja pogovarjati o regionalnem sodelovanju in delu, ki ga je še treba opraviti. Poročali so tudi, da se je Merklova po prihodu na srečanje v starem mestnem jedru Dubrovnika prisrčno pozdravila tudi s številnimi Dubrovčani in turisti.

Voditelji naj bi na srečanju sprejeli skupno izjavo, pričakovati je tudi predlog, da se v prihodnjem letu skliče vrh EU-Zahodni Balkan.

Gre za novi zagon procesa Brdo, ki je zamrl po srečanju predsednikov vlad držav regije marca 2010 na Brdu pri Kranju. Pahor in Josipović sta se za obuditev nadaljevanja procesa Brdo dogovorila lani, preden je Hrvaška vstopila v EU.

STA


Najbolj brano