Vinogradniki in vinarji se morajo vpisati v poseben register

V EU bodo začeli januarja prihodnje leto uporabljati novi sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, prej pridobiti ustrezno dovoljenje. Vinogradniki in vinarji se morajo zato vpisati v register pridelovalcev grozdja in vina, opozarjajo na kmetijskem ministrstvu.

Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Fotografija je simbolična. Foto: Tomaž Primožič/Fpa

BRUSELJ > V register pridelovalcev grozdja in vina se morajo vpisati vsi, ki obdelujejo 0,05 hektarja ali več vinogradov, tisti, ki obdelujejo manjšo površino, pa morajo to storiti le, če pridelek tržijo, je objavilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano.

V EU bodo začeli 1. januarja prihodnje leto uporabljati novi sistem dovoljenj za zasaditev vinske trte, v skladu s katerim bo moral vsak, ki bo želel zasaditi ali obnoviti vinograd, prej pridobiti ustrezno dovoljenje. Vse informacije v zvezi z dovoljenji za zasaditev so na voljo na upravnih enotah in pri kmetijski svetovalni službi.

Nova evropska zakonodaja poleg tega predpisuje tudi visoke kazni za tiste, ki bodo vinograde sadili brez dovoljenja ali pa jih ne bodo vpisali v register in bodo tržili vino, mošt ali grozdje. Izjema bodo le vinogradi tistih pridelovalcev, ki vino porabijo izključno v okviru družine.

Na ministrstvu zato pozivajo vse vinogradnike, naj obstoječe vinograde najpozneje do konca letošnjega leta vpišejo v register pridelovalcev grozdja in vina.

Vpis v register je enostaven, brez stroškov ga je možno izvesti na upravni enoti, vinogradnikom pa omogoča, da bodo lahko v prihodnje kadarkoli širili obseg vinogradov ali obnovili obstoječe vinograde ter svoje vino tudi prodajali, zagotavljajo na ministrstvu.

STA


Najbolj brano