Veji Al Kaide pozivata džihadiste k enotnosti

Vplivni veji mednarodne teroristične organizacije Al Kaida v Jemnu in Severni Afriki sta danes pozvali džihadiste v Iraku in Siriji, naj pozabijo na razlike in se poenotijo pred skupno grožnjo, ki jo predstavlja mednarodna koalicija pod vodstvom ZDA proti skrajnežem Islamske države (IS).

Islamska država se je vzpostavila na območju Iraka in Sirije Foto: Wikipedia
Islamska država se je vzpostavila na območju Iraka in Sirije Foto: Wikipedia

DUBAJ > V skupni izjavi veji Al Kaide v Jemnu (AQAP) in v Magrebu (AQIM) pozivata svoje “brate” v Iraku in Siriji, naj “se prenehajo pobijati in se združijo proti ameriški kampanji in njeni zlobni koaliciji, ki nas vse ogroža”.

Obe veji sta ostali zvesti vodji Al Kaide Ajmanu al Zavahiriju, ki je zelo kritičen do Islamske države (IS), glavne tarče ZDA, ki je na severu Iraka in v Siriji zavzela obsežna območja. Al Kaida ima poleg tega v Siriji svoje borce, združene v skupini Fronta al Nusra.

Kljub temu AQAP in AQIM v skupni izjavi, objavljeni na twitterju, pozivata vse džihadiste, naj v luči nastajajoče mednarodne koalicije pozabijo na razlike. “Iz enotnosti narodov nevernikov naredite razlog za svojo enotnost proti njim,” so zapisali in Washington obtožili “križarske kampanje proti islamu in vsem muslimanom”.

ZDA so od začetka avgusta izvedle že prek 160 zračnih napadov na položaje IS v Iraku in si želijo oblikovati mednarodno koalicijo, ki bi vključevala tudi arabske države, da bi onemogočili delovanje sunitskih skrajnežev.

STA


Najbolj brano