Večina Grkov bi v območju evra ostala za vsako ceno

Grki želijo ostati v območju evra, je razvidno iz danes objavljene raziskave javnega mnenja. Na vprašanje, ali želijo skupno evropsko valuto obdržati “za vsako ceno”, je pritrdilno odgovorilo 75,7 odstotka vprašanih. Negativne odgovore je podalo 22,3 odstotka sodelujočih.

 Foto: Pascal Rossignol
Foto: Pascal Rossignol

ATENE > Danes objavljeni izsledki raziskave so skladni z rezultati predhodnih anket. Vsem je skupna ugotovitev, da je večina Grkov kljub varčevalnim ukrepom, ki jih mora ranljiva država izvajati v zameno za mednarodno finančno pomoč, naklonjena obstanku v območju evra.

Strahovi pred izstopom Grčije iz evropske denarne unije so ponovno vzniknili zaradi novih predčasnih parlamentarnih volitev, na katere se bodo Grki podali 25. januarja. Najbolje namreč kaže skrajni levičarski stranki Siriza, ki močno nasprotuje varčevanju.

Grški premier Antonis Samaras iz konservativne Nove demokracije je prihajajoče parlamentarne volitve že označil za referendum o članstvu države v območju evra.

Sirizo sicer po aktualnih anketah podpira 28,5 odstotka volivcev, Novo demokracijo pa 25,3 odstotka. A hkrati 40,3 odstotka vprašanih meni, da je najbolj primeren za predsednika vlade Samaras in le 34,9 odstotka, da bi bil v tej vlogi najboljši prvi mož Sirize Aleksis Cipras.

STA


Najbolj brano