Več deset mrtvih v bombnih napadih v Jemnu

V treh samomorilskih napadih je danes v jemenski prestolnici Sana umrlo več deset ljudi, po navedbah zdravniških virov, ki jih navaja francoska tiskovna agencija AFP, celo 55. Napadalci so se razstrelili pred mošejama, ki jih v Sani obiskujejo pripadniki milic šiitskih Hutijev.

Sana Foto: Wikipedia
Sana Foto: Wikipedia

SANA > Ena bomba je eksplodirala v mošeji Badr na jugu Sane, sledila pa ji še eksplozija na izhodu iz mošeje, ko so ljudje bežali. Tarča tretjega samomorilskega napadalca je bila mošeja Al Hašahuš na severu Sane, navedbe prič povzema AFP.

Televizija milice šiitskih Hutijev Al Masira je poročala, da bolnišnice v prestolnici pozivajo k nujnim donacijam krvi.

Gre za najbolj smrtonosne napade v Jemnu, odkar je januarja v eksploziji avtomobila bombe pred policijsko akademijo v Sani umrlo 40 ljudi. Jemenske oblasti so za napad okrivile Al Kaido, čeprav je ta zanikala odgovornost.

Hutiji so septembra lani prevzeli nadzor v Sani in so dotlej le še okrepili svojo položaj na oblasti. Njihovi poskusi, da bi nadzor razširili še na druga območja, so naleteli na oster odpor sunitskih plemen in Al Kaide.

Jemen je v kaos zdrsnil po letu 2012, ko je bil z oblasti strmoglavljen dolgoletni voditelj Ali Abdulah Saleh. Obtoževali so ga, da podpira Hutije.

Predsednik države Mansur Hadi je minuli mesec pobegnil iz hišnega pripora, kamor so ga zaprli Hutiji, in se zatekel v mesto Aden na jugu države.

STA


Najbolj brano