Varufakis: Grčija in Evropa sta obrnili stran

Potrebni so bili trije težki sestanki, da sta Grčija in Evropa obrnili stran, je včeraj po dogovoru evroskupine poudaril grški finančni minister Janis Varufakis.

Janis Varufakis Foto: STA
Janis Varufakis Foto: STA

BRUSELJ > Grčija postaja soavtorica reform in fiskalnih ukrepov, teh ji ne bo več vsiljevalo tuje telo, je izpostavil Janis Varufakis in obljubil sodelovanje s partnerji za realistične fiskalne cilje in nove reforme.

Uspelo nam je združiti dve stvari, ki sta načeloma protislovni: logiko in ideologijo, je poudaril Varufakis, sklicujoč se na poziv evropskega komisarja za finančne in gospodarske zadeve Pierra Moscovicija, ki je po prejšnjem sestanku pozval k premiku od ideologije k logiki.

Uspelo nam je združiti spoštovanje pravil in spoštovanje demokracije, je nadaljeval ter poudaril, da so bili Grki pokončni od začetka do konca, kljub izjemnim pritiskom, ter da je dosežen dogovor, ki postavlja na prvo mesto interese povprečnega Evropejca.

Danes puščamo za seboj čase, ko nam je seznam reform in ukrepov vsiljevalo tuje telo, danes postajamo soavtorji teh seznamov, je še poudaril ter obljubil, da si bo Grčija v sodelovanju s posojilodajalci prizadevala za realističen primarni presežek, nove reforme in nov dogovor o finančni pomoči po juniju.

STA


Najbolj brano