V Vatikanu začetek sojenja zaradi razkošne prenove kardinalovega stanovanja

Na vatikanskem sodišču se je danes začelo sojenje proti nekdanjima upraviteljema vatikanske otroške bolnišnice, ki naj bi utajila več kot 400.000 evrov, ki sta jih zapravila za razkošno prenovo stanovanja nekdanjega kardinala. Na uvodnem zaslišanju je sodnik zavrnil več argumentov obrambe.

Vatikan
Vatikan 

VATIKAN > Nekdanji predsednik otroške bolnišnice Bambino Gesu Giuseppe Profiti in njen nekdanji finančnik Massimo Spina sta obtožena utaje, ker sta 422.000 evrov namenila razkošni prenovi stanovanja nekdanjega vatikanskega tajnika Tarcisia Bertoneja.

Zagovorniki obtoženih so vložili zahtevo, da naj o zadevi odločata Italija ali Velika Britanija, saj naj Vatikan ne bi imel pristojnosti. Bolnišnica se namreč nahaja na italijanskem ozemlju, podjetje, ki sta ga najela za prenovo pa ima sedež v Veliki Britaniji. Sodišče je zahtevo zavrnilo in odločilo, da se bo zaslišanje nadaljevalo 7. septembra.

Bertoneja, ki je bil tajnik od 2005 do 2013 pod papežem Benediktom XVI., v primeru niso obtožili, vendar bo septembra verjetno vseeno moral na sodišče v vlogi priče.

Profiti je priznal, da je denar zapravil za prenovo, vendar je branil odločitev za prenovo, češ da je bolnišnica nameravala stanovanje koristiti za dogodke za zbiranje denarja.

Bertone je sicer trdil, da je prenovo plačal sam in da ni vedel nič o prispevkih iz otroške bolnišnice. Ko pa je škandal leta 2015 po razkritju raziskovalnih novinarjev prišel v javnost, je kardinal bolnišnici spontano daroval 150.000 evrov.

Po vatikanskem pravu se lahko za tovrsten prekršek izreče do deset let zaporne kazni. Kazenska sojenja v Vatikanu pa so precej redka in se hitro zaključijo, zato bodo verjetno sodbo izrekli še pred koncem leta.

STA


Najbolj brano