V Turčiji aretirali tudi nečaka Gülena

Turške oblasti so v vrsti aretacij, ki sledijo spodletelemu državnemu udaru pred tednom dni, po današnjem poročanju turških medijev prijele tudi nečaka verskega voditelja Fethullaha Gülena. Slednjega predsednik Tayyip Recep Erdogan obtožuje odgovornosti za puč.

Turški predsednik Tayyip Recep Erdogan Foto: STA
Turški predsednik Tayyip Recep Erdogan Foto: STA

ANKARA > Muhammet Sait Gülen je bil aretiran v Erzurumu na vzhodu Turčije, od koder izhaja njihova družina. Po navedbah francoske tiskovne agencije AFP gre za prvega sorodnika Fethullaha Gülena, ki so ga v najnovejši čistki v državi prijele turške oblasti.

Turške oblasti so odgovornost za spodleteli državni udar pripisale privržencem v ZDA živečega klerika Fethullaha Gülena. Ta nekdanji tesen sodelavec Tayyipa Recepa Erdogana sicer vztraja, da z udarom nima nič, in ga obsoja.

Turški minister za evropske zadeve Omer Celik je Gülena danes označil za “bolj nevarnega od Osame bin Ladna”, njegovo gibanje pa za “bolj brutalno od Islamske države”. Medtem ko se Islamska država bori za svoj cilj “neposredno”, poskuša Gülenovo gibanje “uničevati od znotraj”, je povedal v današnjem pogovoru z novinarji v Ankari.

STA


Najbolj brano