V Minnesoti obtožnica proti skupini, ki naj bi se pridružila IS

Zvezno tožilstvo Minnesote je danes objavilo obtožnice proti šestim mladeničem, ki so nameravali oditi v Sirijo in se pridružiti skrajni skupini Islamska država (IS). Fantje so stari od 19 do 21 let.

San Diego Foto: Wikipedia
San Diego Foto: Wikipedia

MINNEAPOLIS > Aretirali so jih v nedeljo v Minneapolisu in San Diegu, kjer so se skušali vkrcati na letala in odpotovati v bližino Sirije, tam pa prečkati mejo in se pridružiti zločincem IS. Prijavil jih je moški, ki se je sprva prav tako želel pridružiti IS, a si je premislil in šel na policijo.

Postal je informator in snemal pogovore o načrtih šesterice. Zamisel za izvedbo načrtov so dobili od Abdija Nura iz Minnesote, ki je že v zaporu zaradi novačenja bodočih teroristov IS po ZDA.

Zvezni tožilec iz Minnesote Andy Luger je povedal, da je bila šesterica trdno odločena oditi v Sirijo in se pridružiti teroristom, čeprav so tri med njimi že novembra lani ustavili na newyorškem letališču in jim preprečili pot.

Uvodoma ni bilo jasno, zakaj so jih po tem neuspešnem poskusu pustili na prostosti.

Danes so bile objavljene obtožnice proti 21-letnemu Mohamedu Abdihamidu Farahu, 19-letnemu Adnanu Abdihamidu Farahu, 21-letnemu Abdurahmanu Yasinu Daudu, 19-letnemu Zacharii Yusufu Abdurahmanu, 19-letnemu Hanadu Mustafeju Musseju in 20-letnemu Guledu Aliju Omarju.

Faraha, Abdurahmana in Musseja so novembra ustavili v New Yorku in so poleg terorizma obtoženi še laganja zveznim preiskovalcem.

Minnesotta se od 90. let prejšnjega stoletja polni s priseljenci iz Somalije. Večina tistih, ki so si za življenjsko pot izbrali terorizem, se je doslej vračala domov, da se pridruži milicam Al Šebab. V zadnjem času pa je zanje bolj popularna IS.

Obtoženi so se več mesecev skrivaj sestajali in iskalni načine za pot na Bližnji vzhod, informator pa si je vse zapisoval, snemal in predajal policiji, ki ima sedaj na voljo dovolj dokazov, da jih spravi za zapahe za več let, morda tudi do konca življenja.

STA


Najbolj brano