V Italiji preiskava proti guvernerju centralne banke

Guverner italijanske centralne banke Ignazio Visco se je znašel v središču preiskave, ki se ukvarja s postopki centralne banke pri reševanju zadolžene manjše komercialne banke v osrednji Italiji, poroča medij. Visco je ob še sedmih drugih osumljen zlorabe položaja, prevare in drugih finančnih zločinov.

 Foto: Susana Vera
Foto: Susana Vera

RIM > Preiskava, o kateri poroča opozicijski časnik Il Fatto Quotidiano - ta se pogosto dokoplje do zaupnih sodnih informacij - se nanaša na dogajanje okoli banke Banca Popolare di Spoleto (BPS). Tarča je ena redkih državnih institucij, ki v javnosti še uživa sorazmeren ugled in daje vtis integritete, centralna banka.

Visco je na čelu centrale banke od leta 2011, s tem pa je 65-letnik tudi član sveta Evropske centralne banke (ECB).

Preiskave sicer niso želeli potrditi ne v centralni banki, ne na tožilstvu v mestu Spoleto, ki naj bi vodilo primer. Je pa italijanska tiskovna agencija Ansa pridobila dokazila iz pisarne tožilca, da je Visco od januarja letos tarča preiskave.

Italijanska centralna banka je krmilo v BPS prevzela leta 2013, potem ko so njeni inšpektorji v banki odkrili številne nepravilnosti. Leto kasneje je centralna banka nadzorovala prodajo BPS manjši banki Banco di Desio e della Brianza.

Preiskavo posla so zahtevali manjši delničarji, ki se čutijo ogoljufane. BPS naj namreč ne bi prodali najboljšemu ponudniku. Njihove trditve so več osnove pridobile februarja, ko je vrhovno upravno sodišče potrdilo napake pri odstavitvi vodilnih v BPS s strani ministrstva za gospodarstvo. To ministrstvo je BPS predalo v roke centralni banki.

STA


Najbolj brano