V Gradcu obsodba zaradi spodbujanja sovraštva proti beguncem na facebooku

Sodišče v Gradcu je danes na pogojno kazen treh mesecev zapora obsodilo 57-letnega moškega, ker je preko facebooka vzpodbujal sovraštvo, ko je za reševanje beguncev v Sredozemskem morju ponujal "reševalne obroče iz železa".

 Foto: STA
Foto: STA

GRADEC > Obsojeni 57-letnik je omenjeno "rešitev" zapisal pod sliko preživelih beguncev na neki ladji. Na sodišču se je branil, da je šlo zgolj za neumnost, a je sodnik Christoph Lichtenberg odločil, da je to nedvomno sovražni govor. Obsodil ga je na tri mesece zapora pogojno, s čimer je bil obsojeni na koncu povsem zadovoljen.

Poleg obsojenega 57-letnika so bili sicer na zatožni klopi še trije, vendar sta bila dva oproščena, pri enem pa se je sodnik razglasil za nepristojnega. Primeri sicer niso bili povezani, razen da je šlo za obtožbe širjenja sovražnega govora preko družabnega omrežja.

Drugi obtoženi, 34-letnik, ki je bil že dvanajstkrat kaznovan, je na facebooku ustanovil skupino "Mi smo narod - Avstrija", na kateri je hotel, kot se je branil, "objavljati le lepe slike Avstrije". A potem so se tam znašle tudi slike golih deklet s kljukastimi križi in napisi "doma v Rajhu", zraven pa je bilo tudi veliko močnih protiislamskih stališč. Sodnik se je v tem primeru sicer razglasil za nepristojnega, ker bi po njegovem mnenju moralo sojenje potekati pred poroto.

Na zatožni klopi se je znašel tudi 44-letnik iz avstrijske Štajerske, ki je na facebooku pisal o domnevnem posilstvu, ki naj bi ga izvedel prosilec za azil in se ob tem spraševal, zakaj se mu ne sodi z obglavljenjem kot naj bi bilo to v navadi v njegovi domači državi. Obtoženec se je skliceval na "razgreta čustva", sicer pa je zatrdil, da ni proti tujcem, ampak da je z mnogimi tudi prijatelj. Sodnik ga je okaral zaradi "neokusne pripombe", ki pa po njegovem mnenju ni bila uperjena proti kaki skupini in ga je oprostil.

V četrtem primeru pa je šlo za komentar slike beguncev na mejnem prehodu na Šentilju. "Sami ste si krivi, če ste taki bedaki in spuščate vse noter," je zapisal 40-letnik in ob tem predlagal, naj jih raje usmrtijo s plinom. Ker pa takrat begunci niso bili definirani kot zaščitena skupina, kar se je vmes že spremenilo, ga je sodnik oprostil. Obtoženi je sicer pozneje celo pomagal kot prostovoljec pri oskrbi beguncev na meji.

Sodbe še niso pravnomočne.

STA


Najbolj brano