V Bruslju grški reformni seznam pričakujejo do polnoči

V Evropski komisiji od Grčije za zdaj še niso prejeli uradnega seznama reformnih ukrepov, pričakujejo ga do polnoči, je danes v Bruslju pojasnila govorka komisije Mina Andreeva.

Mina Andreeva Foto: Twitter/Mina Andreeva
Mina Andreeva Foto: Twitter/Mina Andreeva

BRUSELJ > Če ne bo zapletov, naj bi evroskupina v torek na telekonferenci potrdila uradno štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo.

Uradnega seznama reformnih ukrepov od Grčije za zdaj nismo prejeli, rok se izteče ob polnoči, do takrat tudi pričakujemo uradni seznam, je pojasnila govorka komisije Mina Andreeva in tako zavrnila nekatere navedbe, da naj bi Grki seznam že poslali.

Seznam reformnih ukrepov, ki ga grške oblasti pripravljajo v sodelovanju z institucijami - Evropsko komisijo, Evropsko centralno banko (ECB) in Mednarodnim denarnim skladom (IMF), bodo Atene posredovale tem institucijam in članicam območja evra.

Če bo mnenje institucij pozitivno in če ne bo nobena članica območja evra izrazila pomislekov, se pričakuje v torek telekonferenca evroskupine, na kateri naj bi potrdili štirimesečno podaljšanje programa finančne pomoči za Grčijo, dogovorjeno v petek.

V primeru pozitivnega scenarija naj bi tako evroskupina v torek prižgala zeleno luč za izvedbo vseh še potrebnih postopkov v članicah in na ravni EU za uradno štirimesečno podaljšanje programa, ki se izteče v soboto.

Nekatere članice, na primer Nemčija, morajo podaljšanje odobriti v parlamentu. V Sloveniji je ta odločitev v pristojnosti ministrstva za finance, saj so za zdaj odobrena sredstva za Grčijo večja od tistih, ki so že počrpana, je minuli teden v Bruslju pojasnil finančni minister Dušan Mramor.

Eden od izzivov, s katerimi se bo morala soočiti nova grška vlada, je spodbujanje investicij, pri čemer si v Atenah obetajo podporo Evropske investicijske banke (EIB).

V EIB so sicer danes ob letnem pregledu poslovanja izpostavili, da ne vidijo veliko prostora za financiranje novih projektov v Grčiji. EIB je namreč z 16,9 milijardami evrov posojil Grčiji že precej izpostavljena, omenjen znesek predstavlja več kot devet odstotkov grškega bruto domačega proizvoda, je pojasnil predsednik banke Werner Hoyer.

Šef EIB je ob tem izpostavil, da so v banki zelo ponosni na svoje dejavnosti v Grčiji, državi zaželel uspešna pogajanja z mednarodnimi posojilodajalci ter ocenil, da je izjemno napredovala od časov “krvavega diktatorstva”, kar je bila, ko je sam živel tam v mladih letih.

Če bo Grčija pripravila nove, vzdržne in zanesljive projekte, so jih v EIB sicer pripravljeni preučiti, a njihov temeljni cilj je ohraniti zaupanje vlagateljev, je opozoril Hoyer.

STA


Najbolj brano