Uradno potrdili začetek pogajanj o novi pomoči Grčiji v ponedeljek

Grčija in njeni mednarodni posojilodajalci bodo pogovore o tretjem paketu pomoči, vrednem do 86 milijard evrov, začeli v ponedeljek v Atenah, so danes potrdili Mednarodni denarni sklad (IMF) in Evropska unija. “Pogajalci bodo prispeli v ponedeljek in takoj začeli delati,” so sporočili iz Evropske komisije.

Grčija in njeni mednarodni posojilodajalci bodo pogovore o 
tretjem paketu pomoči, vrednem do 86 milijard evrov, začeli v 
ponedeljek v Atenah.
Grčija in njeni mednarodni posojilodajalci bodo pogovore o tretjem paketu pomoči, vrednem do 86 milijard evrov, začeli v ponedeljek v Atenah. 

ATENE > Iz IMF so za francosko tiskovno agencijo AFP potrdili, da bodo v ponedeljek v Atenah začele z delom tehnične pogajalske skupine, ki naj bi ocenile zadnje dogodke, kar naj bi pomenilo, da bodo vodje pogajalskih skupin prišli kasneje. Vir v grški vladi je pred tem danes sporočil, da naj bi pogovore začeli v torek.

Ob predstavnikih tako imenovane trojke se bodo pogajanj udeležili tudi predstavniki stalnega mehanizma za stabilnost evra (ESM).

Obe strani sta pod velikim pritiskom, da sporazum o novi pomoči skleneta pred 20. avgustom. Takrat morajo Atene vrniti 3,2 milijarde evrov ECB - in trenutno je ta strošek zanje prevelik.

Po navedbah grškega vladnega vira bodo sicer na evropski strani pogovore vodili Declan Costello iz Evropske komisije, Rasmus Ruffer iz ECB, Delia Velculescu iz IMF in Nicola Giammarioli iz mehanizma za stabilnost evra ESM.

Grčija se je zaradi pomanjkanja denarja konec junija znašla na robu bankrota. Banke so bile več dni zaprte, sedaj pa oblasti počasi odpravljajo omejitve. Grškim podjetjem so tako od petka znova omogočena plačila v tujino do višine 100.000 evrov, Grki pa lahko na potovanje s sabo vzamejo do 2000, in ne več do 1000 evrov.

STA


Najbolj brano