Umrl ustanovni oče modernega Singapurja

Dolgoletni singapurski voditelj Lee Kuan Yew, ki velja za ustanovitelja modernega Singapurja, je danes v starosti 91 let umrl. Zaradi hude pljučnice je bil v bolnišnici že od začetka februarja.

 Lee Kuan Yew Foto: Wikipedia
Lee Kuan Yew Foto: Wikipedia

SINGAPUR > Izrazi sožalja, ki Leeja Kuana Yewja hvalijo kot močnega in spoštovanega voditelja, ki si je zaslužil svoje mesto v zgodovini, že prihajajo v to majhno azijsko državo.

Singapurska vlada je razglasila sedemdnevno žalovanje, nakar ga bodo v nedeljo upepelili in pokopali. “Boril se je za našo neodvisnost, zgradil državo tam, kjer je ni bilo, in nas naredil ponosne, da smo Singapurci,” je v čustvenem televizijskem nagovoru poudaril sedanji premier Singapurja, sicer Leejev najstarejši sin Lee Hsien Loong.

Pokojniku pripisujejo zasluge za transformacijo Singapurja iz zaostale britanske kolonije v enega vodilnih finančnih središč na svetu, pišejo tuje tiskovne agencije.

...

Politično kariero je Lee, v Cambridgeu šolan pravnik, začel leta 1954 kot soustanovitelj Stranke narodne akcije (PAP). Pet let kasneje je postal prvi premier mestne države in na tem položaju je ostal vse do leta 1990.

Singapurcem je vladal s trdo roko, a vzpostavil je temelje stabilni državi s cvetočim finančnim sektorjem in nizko stopnjo kriminala. Danes je Singapur sodeč po BDP na prebivalca ena najbogatejših držav na svetu.

Lee je bil “resničen velikan zgodovine”, je v sporočilu za javnost zapisal ameriški predsednik Barack Obama. “Njegove poglede in razumevanje azijske dinamike in gospodarskega upravljanja so spoštovali mnogi po vsem svetu,” je še spomnil Obama in dodal, da so Leejeve nasvete o vladanju in razvoju iskali številni svetovni voditelji te in minulih generacij.

Kitajski predsednik Xi Jinping je pohvalil “zgodovinske zasluge” pokojnega za odnose med državama, potem ko se je Kitajska leta 1978 podala na pot dramatičnih ekonomskih reform. Označil ga je kot mednarodno spoštovanega “stratega in državnika”.

Generalni sekretar Ban Ki Moon je sporočil, da je ob Leejevi smrti “globoko užaloščen”. “Ustanovnega očeta (Singapurja) se bomo spominjali kot enega najbolj navdihujočih azijskih voditeljev,” je ocenil.

Leejevo politično kariero so sicer močno zaznamovali odnosi z Malezijo in Veliko Britanijo. Potem ko se je Singapur leta 1963 osvobodil britanske kolonialne nadvlade, je namreč najprej postal del federacije, iz katere se je sčasoma razvila Malezija. A zaradi ideoloških razlik je Singapur že leta 1965 izstopil iz te politične naveze.

...

Kljub včasih turbulentnim odnosom so tudi voditelji omenjenih držav danes izrekli priznanje Leejevi dediščini in ga označili kot trdnega mednarodnega partnerja.

“Vedno je bil prijatelj Velike Britanije, pa čeprav včasih kritičen, in mnogim britanskim premierjem, tudi meni, so koristili njegovi nasveti,” je sporočil britanski premier David Cameron.

“Izražam priznanje odločnosti gospoda Lee Kuan Yewa, da Singapur razvije iz mlade države v moderno in dinamično mesto, kakršno je danes,” je izpostavil malezijski premier Najib Razak.

Nekateri so bili sicer danes tudi bolj kritični. V organizaciji Human Rights Watch so izpostavili, da Leejeva dediščina na področju človekovih pravic ni dobra, saj je utišal politično opozicijo in uvedel nesorazmerno stroge kazni za prekrške. Leejeva “izredna vloga v gospodarskem razvoju Singapurja (...) je šla na velike stroške človekovih pravic,” so izpostavili.

STA


Najbolj brano