Tusk odločen braniti EU pred zunanjimi in notranjimi grožnjami

Nekdanji poljski premier Donald Tusk je danes iz rok Belgijca Hermana Van Rompuya prevzel predsedovanje Evropskemu svetu. Obljubil je “neusmiljeno odločnost” za oživitev evropskega gospodarstva ter zaščito EU pred zunanjimi in notranjimi grožnjami.

Nekdanji poljski premier Donald Tusk je danes iz rok Belgijca Hermana Van Rompuya prevzel predsedovanje Evropskemu svetu.  Foto: Wikipedia
Nekdanji poljski premier Donald Tusk je danes iz rok Belgijca Hermana Van Rompuya prevzel predsedovanje Evropskemu svetu.  Foto: Wikipedia

BRUSELJ > Donald Tusk je prvi politik iz nekdanjega sovjetskega bloka, ki stopa na enega najvišjih položajev v EU.

Kot je 57-letni Poljak poudaril na slovesnosti ob predaji nalog, je Evropa danes soočena s “sovražniki”. “Politika se je vrnila v Evropo. Zgodovina je nazaj,” je poudaril in obenem zatrdil, da se bo boril proti “grožnjam EU, ki prihajajo tako od zunaj kot od znotraj”.

Posvaril je pred krepitvijo evroskeptikov in grožnjami Londona z izstopom Velike Britanije iz EU. Kot je dejal, se bo pri svojem delu osredotočil na zaščito “temeljnih vrednot, solidarnosti, svobode, enotnosti”.

Evroskeptiki in “sovražniki”

“Danes vrednot EU ne postavljajo pod vprašaj le evroskeptiki, imamo tudi sovražnike, ne le skeptike,” je še dodal, pri čemer pa ni natančneje pojasnil, na koga so te besede letele.

Izpostavil je tudi, da mora biti Evropa mednarodno močna, zaščititi mora svoje meje in “podpreti tiste v sosedstvu, ki delijo naše vrednote”.

Poljska je, tako kot druge vzhodnoevropske države, med tistimi članicami EU, ki jih posebej skrbi ravnanje Rusije v Ukrajini. Rusko domnevno vojaško posredovanje v Ukrajini številni tam vidijo kot uvod v agresivnejšo politiko Moskve tudi v drugih državah nekdanjega Vzhodnega bloka.

Poleg krepitve politične enotnosti nasproti evroskepticizmu ter zaščite evropske varnosti pred zunanjimi grožnjami je Tusk danes izpostavil še dve prioritetni nalogi - končanje gospodarske in finančne krize s krepitvijo rasti ter krepitev vezi z ZDA.

“Za končanje gospodarske krize potrebujemo neusmiljeno odločnost,” je poudaril in pozval k dokončanju evropske monetarne unije, čeprav njegova domovina Poljska skupne valute zaenkrat ni prevzela.

Glede ZDA je nekdanji poljski premier danes menil, da so čezatlantski odnosi “hrbtenica demokratične skupnosti”. “Prihodnje leto bo odločilno,” je dejal. Tusk podpira sklenitev spornega prostotrgovinskega sporazuma med EU in ZDA in naj bi pritiskal, da se zanj osebno angažirajo predsedniki in premierji držav članic.

Juncker, Mogherini, Tusk

Po novem predsedniku Evropske komisije, Luksemburžanu Jean-Claudu Junckerju in novi visoki zunanjepolitični predstavnici unije, Italijanki Federici Mogherini je z nastopom Tuska sedaj dokončno oblikovana trojica, ki bo v prihodnjih letih vodila EU.

Za predsednika Evropskega sveta je bil Poljak izbran na vrhu 30. avgusta, s to izbiro pa so voditelji držav članic med drugim izpostavili pomen držav nekdanjega Varšavskega pakta 25 let po padcu Berlinskega zidu in deset let po njihovi vključitvi v EU.

“Najljubši sin Poljske postaja oče Evropske unije,” je ob primopredaji poslov izpostavil Van Rompuy in dodal, da je to “vesel in poseben dan”. Kot je še dejal, odhaja pomirjen, saj predaja položaj v varne roke.

Tusk se je nekdanjemu belgijskemu premierju zahvalil za njegovo delo in od njega prevzel zvonček, s katerim je ta simbolično začenjal vrhunska srečanja voditeljev EU. “Če ste danes malce živčni zaradi spremembe na vrhu, vedite, da sem jaz še bolj živčen kot vi, a to bo minilo,” je zbranim še dejal Tusk, ki je danes govoril v solidni angleščini.

Prav dejstvo, da ne govori francosko in da je njegova angleščina precej slaba, je bila ena glavnih ovir pri odločitvi Tuska, da prevzema predsedovanje Evropskemu svetu. Ko je bil konec avgusta vendarle izbran za ta položaj, je zatrdil, da se bo začel nemudoma intenzivno učiti, tako da bo njegova angleščina do nastopa položaja 1. decembra občutno boljša.

STA


Najbolj brano