Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, da bi priskrbela prostor za pučiste

Turčija bo izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem, je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP danes sporočil turški pravosodni minister Bekir Bozdag. Izpustili jih bodo v skladu z reformo, ki predvideva “izpustitev na prostost pod nadzorom”.



Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem 
pridržale že več kot 17.000 ljudi, zato so  zapori prenatrpani. 
Turčija bo zato izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili 
kazniva dejanja pred 1. julijem. Foto: STA
Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, zato so zapori prenatrpani. Turčija bo zato izpustila 38.000 zapornikov, ki so zagrešili kazniva dejanja pred 1. julijem. Foto: STA

ANKARA > Minister Bekir Bozdag je v vrsti tvitov poudaril, da ne gre za pomilostitev. Dodal je, da ukrep ne bo veljal za obsojene umorov, terorizma ali ogrožanja državne varnosti ter za več tisoč tistih, ki so jih zaprli po spodletelem vojaškem udaru 15. julija. Izpustitev 38.000 zapornikov v skladu z reformo predvideva danes objavljeni dekret turške vlade.

Turške oblasti so doslej v povezavi s spodletelim pučem pridržale že več kot 17.000 ljudi, med njimi poslovneže, sodnike, tožilce, javne uslužbence na ministrstvih, policiste in vojake, zato so turški zapori prenatrpani.

Turške oblasti medtem nadaljujejo čistke po puču. Danes sta bila v turškem uradnem listu objavljena dekreta, v skladu s katerima bo odpuščenih več kot 2000 policistov, več sto pripadnikov turške vojske ter številni zaposleni na turški agenciji za informacijske in komunikacijske tehnologije.

V skladu z danes objavljenimi dekreti bodo tudi zaprli turško agencijo za telekomunikacije, načelnika generalštaba turške vojske pa bo imenoval turški predsednik.

STA


Najbolj brano