Tudi drugi močan potres na Japonskem zahteval smrtne žrtve

Tudi drugi močan potres, ki je v zadnjih dneh stresel jug Japonske, je zahteval smrtne žrtve. Po navedbah tujih tiskovnih agencij je v drugem potresu umrlo najmanj 18 ljudi, več kot tisoč jih je bilo ranjenih. Oblasti se bojijo, da utegne število žrtev še narasti, saj so mnogi še ujeti pod ruševinami.

Fotografija je simbolična. Foto: STA
Fotografija je simbolična. Foto: STA

TOKIO > “V drugem močnem potresu je bilo ubitih še 16 ljudi,” je sporočila uradnica prefekture Kumamoto Mariko Kuramitsu. Tokijska univerza pa je v ločenem sporočilu dodala, da sta v zrušenju študentskega doma umrla dva študenta, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Nemška tiskovna agencija dpa poroča o najmanj 19 smrtnih žrtvah sobotnega potresa.

Na številnih lokacijah ljudje živi zakopani

Po navedbah glavnega vladnega sekretarja Yoshihida Suge je bilo ranjenih okoli 1500 ljudi, od tega 80 huje. Bi se pa to število lahko še povečalo. “Vemo za številne lokacije, kjer so ljudje živi zakopani,” je opozoril Suga in zagotovil, da reševalne službe delajo vse, kar je v njihovi moči, da bi rešile preživele.

Potresa ta teden na Japonskem sta bila najmočnejša od tistega, ki je udaril 11. marca leta 2011. Takrat je v potresu in cunamiju umrlo okoli 18.500 ljudi, sledila pa je jedrska kriza zaradi Fukušime.

Potres z magnitudo 7,3, ki je tla stresel davi po krajevnem času (v petek popoldne po srednjeevropskem), je bil občutno močnejši od tistega, ki je Japonsko prizadel v četrtek in je imel magnitudo 6,5.

Po podatkih ameriškega centra za seizmološke raziskave je bilo žarišče novega potresa tako kot v četrtek blizu otoka Kjušu, en kilometer jugozahodno od mesta Kumamoto in 12 kilometrov pod površjem Zemlje. Strokovnjaki japonske agencije za meteorologijo domnevajo, da je bil četrtkov potres, v katerem je umrlo devet ljudi, dejansko le predpotresni sunek pred močnejšim glavnim potresom.

Manjši izbruh vulkana

Japonske oblasti so na območje, ki sta ga prizadela oba potresa, napotile okoli 20.000 vojakov, reševalcev in gasilcev, ki pomagajo pri iskanju preživelih in odstranjevanju ruševin. Trenutno je na območju približno 2000 vojakov.

Potresu je sledilo več manjših popotresnih sunkov, japonska meteorološka agencija pa je zaznala tudi manjši izbruh vulkana Aso v prefekturi Kumamoto. Iz slednjega se dvigujejo oblaki dima, strokovnjaki so ogroženost določili na drugi stopnji od petih, navaja dpa.

Brez vode 385.000 gospodinjstev, več kot 200.000 brez elektrike

V prefekturah Kumamoto, Miyazaki in Oita je potres prekinil dobavo vode okoli 385.000 gospodinjstvom, več kot 200.000 jih je ostalo brez elektrike. Skoraj 70.000 ljudi se je zateklo v 655 začasnih zatočišč v prefekturi Kumamoto.

Japonska je potresno in vulkansko močno ogrožena, saj njeno ozemlje leži na stičišču štirih tektonskih plošč.

Posnetki kažejo številne porušene hiše, razdejane ceste, vas Minamiaso kakih 20 kilometrov vzhodno od mesta Mashiki pa je prizadel velik zemeljski plaz. V mestu Uto se je delno porušila mestna hiša, v dolino je zgrmel 200 metrov dolg most.

Zrušila se je tudi streha letališča v Kumamotu, zaradi česar so odpovedali vse polete. Iz neke bolnišnice v Kumamotu so bili prisiljeni po potresu evakuirati vse bolnike, potem ko se je stavba nevarno nagnila.

Jedrski elektrarni delujeta normalno

Zaradi neugodnih vremenskih razmer - meteorologi napovedujejo močan veter in deževje - zdaj prebivalce območja poleg popotresnih sunkov ogrožajo tudi zemeljski plazovi, je na novinarski konferenci opozoril direktor oddelka za potrese in cunamije japonske meteorološke agencije Gen Aoki. Dogajanje je sprožilo tudi številne požare.

Oblasti medtem niso zaznale kakršnih koli odstopanj v treh jedrskih elektrarnah na širšem območju. Jedrska elektrarna Sendai, v kateri so lani znova zagnali dva jedrska reaktorja - prva od uvedbe novih pravil za jedrske elektrarne po katastrofi v Fukušimi leta 2011 - stoji 130 kilometrov južno od Kumamota.

STA


Najbolj brano