Trump zaostril sankcije proti Severni Koreji

Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj ob pogovoru z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem napovedal dodatne sankcije proti Severni Koreji in nekaj ur kasneje je to tudi uresničil z izvršnim ukazom, ki širi pooblastila zveznih oblasti za pregon podjetij, bank in posameznikov, ki trgujejo s Pjongjangom.

Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj ob pogovoru z 
afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem napovedal 
dodatne sankcije proti Severni Koreji. Foto: STA
Ameriški predsednik Donald Trump je zjutraj ob pogovoru z afganistanskim predsednikom Ašrafom Ganijem napovedal dodatne sankcije proti Severni Koreji. Foto: STA

NEW YORK > Trump je v New Yorku dejal, da bodo imele tuje banke jasno izbiro. Ali bodo poslovale z ZDA ali pa bodo omogočale trgovino z režimom brez zakonov v Severni Koreji. Režim ne bo mogel več računati na druge, da mu pomagajo pri trgovini in bančnih dejavnostih. Trump je v govoru na splošni razpravi svetovnih voditeljev 72. Generalne skupščine ZN v torek zagrozil s popolnim uničenjem Severne Koreje, če bo ogrožala ZDA in zaveznike, jedrske in raketne dejavnosti Pjongjanga pa so ena od glavnih tem razprav na sedežu ZN.

Trump je o tem danes govoril z japonskim premierjem Shinzom Abejem in predsednikom Južne Koreje Moon Jae-inom. Ob pogovoru s korejskim kolegom je Trump dejal, da so vojaški odnosi med državama odlični, obenem pa zažugal, da je trgovinski sporazum med državama v prid Južni Koreji in na škodo ZDA ter ga bo treba spremeniti. Moon je dejal, da so provokacije Severne Koreje obsojanja vredne, in pohvalil trden odgovor ZDA ter menil, da bo Trumpov govor spremenil obnašanje Pjongjanga.

Trump se je nato pošalil, da mu ni naročil uporabe besede "obsojanja vredno", kar je srečna fraza zanj in za milijone. To je spravilo v smeh ameriški del delegacije in je letelo na demokratko Hillary Clinton, ki je s temi besedami označila Trumpove podpornike pred lanskoletnimi volitvami.

Trump se je zjutraj srečal s predsednikom Afganistana Ašrafom Ganijem, ki se mu je zahvalil za odločitev o povečanju števila ameriških enot v državi, kar naj bi že začelo prinašati pozitivne rezultate in zmaga naj bi bila na obzorju. Gani se je zahvalil za ameriške žrtve v vojni, Trump pa je pohvalil trden boj afganistanskih sil in velik napredek v zadnjem času.

Na srečanju z ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom Trump ni omenja Rusije, ki podpira upornike na vzhodu Ukrajine, ampak je zatrdil, da je Ukrajina naredila velik napredek, odkar sta se s Porošenkom nazadnje srečala v Beli hiši. "Ne bom rekel, da je to prostor, kjer je življenje najlažje, ampak stvari se izboljšujejo. Slišim dobre stvari," je dejal Trump.

Porošenko je izrazil sožalje zaradi žrtev zadnjih orkanov in izrazil občudovanje trdnega Trumpovega vodstva. Sodelovanje med državama na obrambnem in varnostnem področju naj bi začelo prinašati pomembne rezultate, izboljšuje pa se tudi gospodarsko sodelovanje, saj je menjava narasla za 2,5 odstotka. Trump je dodal, da se premalo govori, kako gre vse več ameriških podjetij v Ukrajino.

Trump je nato govoril o orkanih in dejal, da je Portoriko povsem izbrisan, Deviški otoki so zravnani z zemljo, Alabama je fantastična, kako okreva, kar velja tudi za Louisiano. Obljubil je, da bo obiskal Portoriko, Porošenko pa je na vprašanje, ali je zadovoljen z ameriško obrambno pomočjo, zagotovil, da je sodelovanje "briljantno" in so z njim zelo zadovoljni.

STA


Najbolj brano