Trump za veleposlanika v Izraelu izbral nasprotnika rešitve dveh držav

Novoizvoljeni predsednik ZDA Donald Trump je za veleposlanika v Izraelu izbral svetovalca Davida Friedmana, ki nasprotuje rešitvi spora med Izraelci in Palestinci po načelu dveh držav in zagovarja naseljevanje Judov na zasedenih ozemljih ter napoveduje selitev veleposlaništva ZDA iz Tel Aviva v Jeruzalem.

Donald Trump Foto: STA
Donald Trump Foto: STA

NEW YORK > Donald Trump je sporočil, da bodo dobri odnosi Davida Friedmana z Izraelom trdna podlaga za njegovo diplomatsko misijo. Friedman je sporočil, da se veseli prihodnjega dela iz ameriškega veleposlaništva v večni prestolnici Izraela Jeruzalemu. Selitev veleposlaništva iz Tel Aviva sta med kampanjo tako kot Trump sicer obljubljala tudi Bill Clinton in George Bush mlajši, vendar sta si po prevzemu oblasti hitro premislila.

Trump je drugačen in poteza bo zanesljivo povzročila vihar med arabskimi zavezniki ZDA in nelagodje v evropskih prestolnicah. Izrael je vzhodni Jeruzalem zavzel v vojni leta 1967 in si ga prisvojil ter razglasil za prestolnico, česar mednarodna skupnost ni priznala in veleposlaništva so v Tel Avivu. ZDA imajo sicer v Jeruzalemu poslopje konzulata in selitev ne bi bila težavna.

Prav na morebitno selitev veleposlaništva je v odzivu na Friedmanovo imenovanje opozoril član izvršilnega odbora Palestinske osvobodilne organizacije Vasel Abu Jusef.

“Takšen korak, ki bi se lahko zgodil, bi predstavljal resno kršitev mednarodnih pravic in resolucij,” je poudaril. “To bi lahko imelo resne posledice ne samo za palestinsko vprašanje, ampak za celotno regijo,” je po poročanju nemške tiskovne agencije dpa dodal Jusef.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je ob imenovanju izrazil zadovoljstvo, je sporočil neimenovani vir iz njegovega kabineta. “Ve, da ima David Friedman polno zaupanje novoizvoljenega predsednika Trumpa, in se veseli tesnega sodelovanja z njim,” je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP še povedal vir.

Imenovanje pa so pozdravili tudi izraelski naseljenci na Zahodnem bregu. “Friedman ima globoko ljubezen do celotnega Izraela in vseh Izraelcev, tudi tistih v Judeji in Samariji,” je povedal predstavnik sveta, ki zastopa 400.000 izraelskih naseljencev, Oded Revivi.

Trump je v četrtek naznanil tudi, da bo na položaj šefa kabineta prihodnjega sveta za nacionalno varnost postavil upokojenega generala Keitha Kelloga, na položaj direktorice za strateške komunikacije v istem svetu pa komentatorko televizije Fox Monico Crowley.

STA


Najbolj brano