Trump omejuje vstop muslimanom, potniki že v težavah

Ameriški predsednik Donald Trump je v petek za nedoločen čas prepovedal vstop beguncem iz Sirije v ZDA, za 120 dni vsem beguncem in za 90 dni državljanom sedmih muslimanskih držav. ZN so pozvali ZDA, naj ostanejo odprte do beguncev. Potniki iz muslimanskih držav, namenjeni v ZDA, že čutijo posledice Trumpovih ukrepov.

Ameriški predsednik Donald Trump omejuje vstop muslimanom v ZDA. Foto: Arhiv Pn
Ameriški predsednik Donald Trump omejuje vstop muslimanom v ZDA. Foto: Arhiv Pn

WASHINGTON > Donald Trump je tako delno uresničil svojo predvolilno napoved, da bo muslimanom prepovedal vstop v ZDA, dokler ne ugotovi, kaj se dogaja po svetu. Ukrep za zdaj velja za državljane Iraka, Irana, Sirije, Jemna, Sudana, Libije in Somalije. Obenem s prepovedjo vstopa je uvedel tudi verski test, saj je ustreznim agencijam naročil, da lahko tudi v času trajanja prepovedi dovolijo vstop v ZDA državljanom muslimanskih držav, ki so del preganjanih krščanskih manjšin.

Pravnica Masri: Ukaz temelji na nestrpnosti

Svet za ameriško-islamske odnose je ocenil, da bo izvršni ukaz povzročil preglavice ameriškim državljanom v tujini in škodil ugledu ZDA. “Prav nobenega dokaza ni, da so begunci grožnja nacionalni varnosti ZDA. Gre za ukaz, ki temelji na nestrpnosti, ne pa na realnosti,” je sporočila pravnica Lena Masri.

Trump je izvršni ukaz naslovil kot zaščito države pred radikalnimi islamskimi teroristi. “Nočemo jih tu. Sprejeti hočemo le tiste, ki bodo podpirali našo državo in globoko ljubili naše ljudi,” je dejal ob podpisu ukaza.

Beguncev največ 50.000, prednost preganjanim kristjanom

Predsednik Barack Obama je v času, ko se je Evropa ubadala z najhujšo begunsko krizo od druge svetovne vojne naprej, povečal število beguncev, ki so jih ZDA pripravljene sprejeti v proračunskem letu 2017 od lanskega do letošnjega oktobra, na 110.000.

Trump je ukazal, da jih ne sme biti več kot 50.000, prednost za vstop pa imajo preganjani kristjani. Prav tako je zveznim državam dal bolj proste roke, da zavrnejo namestitev beguncev na svojem ozemlju.

Državnemu sekretarju, ministru za domovinsko varnost in nacionalnemu direktorju za obveščevalne dejavnosti je naročil, da mu v 60 dneh poročajo, ali bo prepoved veljala tudi za koga z diplomatskim potnim listom ter tiste, ki potujejo v ZDA v okviru zveze Nato ali na ZN.

“Danes po obrazu kipa svobode tečejo solze, ker se tlači velika tradicija države priseljencev, ki sprejema priseljence, ki je obstajala vse od ustanovitve Amerike,” je sporočil vodja senatne manjšine demokrat Chuck Schumer iz New Yorka. Trump je ukaz podpisal na mednarodni dan spomina na žrtve holokavsta.

ZN: Pomoč beguncem ne glede na njihovo vero, narodno pripadnost ali raso

Združeni narodi so Trumpa pozvali, naj nadaljuje dolgo ameriško tradicijo izkazovanja dobrodošlice beguncem in zagotavljanja enakega obravnavanja, ne glede na raso, narodno pripadnost ali veroizpoved.

Visoki komisariat ZN za begunce (UNHCR) in Mednarodna organizacija za migracije (IOM) sta ameriški program za begunce označila kot enega od najpomembnejših na svetu. “Dolgotrajna politika je nudila dvojno zmago: prvič z reševanjem nekaterih najbolj ranljivih ljudi na svetu in drugič z omogočanjem, da obogatijo novo družbo. Prispevek beguncev in migrantov novim okoljem po celem svetu je bil nadvse pozitiven,” sta zapisali.

Organizaciji upata, da bodo ZDA nadaljevale svojo dolgo tradicijo varovanja tistih, ki bežijo pred konflikti in pregoni. “Prepričani smo, da bi morali biti begunci deležni enake obravnave pri zaščiti in pomoči ter dobiti priložnost za ponovno naselitev, ne glede na njihovo vero, narodno pripadnost ali raso,” so zapisali.

Hollande: Evropa mora odgovoriti na Trumpove poteze

Francoski predsednik Francois Hollande je na srečanju voditeljev južnih članic EU v Lizboni dejal, da mora Evropa odločno odgovoriti na Trumpove poteze. “Ko daje ameriški predsednik izjave o Evropi in ko govori o brexitu kot modelu za druge države, menim, da moramo odgovoriti,” je ob robu srečanja v portugalski prestolnici za medije dejal Hollande.

“Ko sprejema protekcionistične ukrepe, ki bi lahko destabilizirali gospodarstva ne samo v Evropi, temveč gospodarstva največjih držav na svetu, moramo odgovoriti,” je nadaljeval.

“In ko zavrne prihod beguncev, medtem ko je Evropa opravila svojo dolžnost, moramo odgovoriti,” je dodal. “Utrditi moramo svoje položaje in se nato vključiti v odločen dialog o naših stališčih,” je še dejal francoski predsednik.

Tudi zunanja ministra Francije in Nemčije Jean-Marc Ayrault in Sigmar Gabriel sta zaskrbljena nad Trumpovimi odločitvami. “Sprejemati begunce, ki bežijo pred vojno, je naša dolžnost,” je po srečanju dejal Ayrault. Napovedala sta, da bosta to temo načela v pogovorih z Rexom Tillersonom, ko ga bodo potrdili za državnega sekretarja.

Rohani: Odstraniti zidove med narodi

Iranski predsednik Hasan Rohani pa je dejal, da zdaj ni čas za postavljanje zidov med narodi. “Pozabili so, da je berlinski zid padel pred mnogimi leti. Tudi če obstajajo zidovi med narodi, jih je treba odstraniti,” je dejal. Poudaril je, da so vrata Irana po podpisu jedrskega sporazuma z veliki silami leta 2015 odprta za tuje turiste.

Niti potniki z urejenimi vizumi ne morejo v ZDA

Posledice Trumpovih ukrepov že čutijo potniki iz muslimanskih držav, namenjeni v ZDA. V Kairu so šestim Arabcem, iraški družini in potniku iz Jemna, preprečili vkrcanje na letalo letalske družbe Egyptair, ki je bilo namenjeno v New York.

“Ko je bil uradnik na letališču John F. Kennedy obveščen o njihovem statusu, je izdal ukaz, da se jih ne spusti na pot,” so sporočili z letališča v Kairu. Vsi potniki so imeli urejene vizume, spremljal pa jih je sodelavec oddelka za pomoč beguncem Združenih narodov.

Potovalnim agencijam v Iranu so tuje letalske družbe svetovale, naj ne prodajajo letalskih kart za ZDA ali dovolijo, da se Iranci, ki že imajo urejene vizume, vkrcajo na letala, ki so namenjena v ZDA.

Težave tudi v ZDA

V ZDA živi več kot milijon Irancev, ki tudi že poročajo o težavah. Iranska študentka, ki študira v Kaliforniji in je na obisku doma, je dejala, da ne ve, ali se bo lahko vrnila v ZDA, saj so njeno letalsko karto preklicali.

V ZDA se oblasti že držijo novih Trumpovih ukazov. Več muslimanov, ki so prileteli v ZDA nekaj ur po podpisu ukaza, so pridržali. Veliko jih je bilo še v zraku, ko je Trump podpisal ukaz in tako niti niso vedeli, kaj jih čaka, ko pristanejo.

Več organizacij za človekove pravice je vložilo tožbo proti izvršnemu ukazu, potem ko sta bila na newyorškem letališču JFK pridržana dva Iračana.

STA


Najbolj brano