Število smrtnih žrtev tajfuna na Filipinih naraslo

Tajfun Rammasun, ki je v sredo dosegel Filipine, je po zadnjih podatkih zahteval 38 smrtnih žrtev. Oblasti se bojijo, da je žrtev še več, saj številni prebivalci niso upoštevali ukaza, naj zapustijo ogrožena območja, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia
Fotografija je simbolična Foto: Wikipedia

MANILA > Na Filipinih so v noči na sredo pred prihodom tajfuna evakuirali več kot 400.000 ljudi, a je vremenska ujma kljub temu zahtevala žrtve. Največ ljudi je umrlo, ker so se nanje podrla drevesa ali električni drogovi, ker niso upoštevali navodil o evakuaciji.

“Še vedno ugotavljamo, zakaj veliko prebivalcev ni upoštevalo opozoril,” je novinarjem dejal vodja filipinskega sveta za ravnanje ob naravnih nesrečah Alexander Pama.

Tajfun je uničil ali poškodoval 26.000 hiš, 12-milijonska prestolnica Manila pa je ostala brez elektrike. Po navedbah oblasti je v glavnem mestu brez elektrike danes še okoli 1,8 milijona gospodinjstev.

Zaradi Rammasuna so bile v glavnem mestu zaprte šole, vladni uradi in borza. Večina šol zaradi težav pri oskrbi z elektriko danes ostaja zaprtih, medtem ko vladni uradi in borza znova delujejo, še poroča AFP.

Filipine letno prizadene okoli 20 tajfunov. Lani je tam divjal tajfun Haiyan, ki je zahteval 7300 življenj in velja za eno najhujših naravnih nesreč v tej otoški državi.

STA


Najbolj brano