Sredozemske države za skupen boj proti radikalnemu islamizmu

Deset sredozemskih držav se je v četrtek v Granadi v Španiji zavzelo za skupen boj proti radikalnemu islamizmu, pa tudi za sodelovanje pri reševanju problema nezakonitih migracij preko Sredozemskega morja.

Deset sredozemskih držav se je  v Granadi v Španiji zavzelo za skupen boj proti radikalnemu islamizmu. Foto: Mohammed Salem
Deset sredozemskih držav se je v Granadi v Španiji zavzelo za skupen boj proti radikalnemu islamizmu. Foto: Mohammed Salem

GRANADA > V Granadi so se zbrali obrambni ministri petih članic EU - Španije, Francije, Italije, Portugalske in Malte - ter petih južnih sosed - Alžirija, Libija, Tunizija, Maroko in Mavretanija. Gre za srečanje tako imenovane pobude 5+5, vzpostavljene leta 2004 za krepitev sodelovanja pri varnostnih vprašanjih.

Francoska tiskovna agencija AFP poroča, da so ministri v sklepni izjavi obljubili “sodelovanje z obnovljeno energijo”, da bi se tako lahko učinkoviteje soočali z ilegalnimi migracijami, organiziranim kriminalom in terorizmom.

“Soočamo se s skupnimi grožnjami: z islamskim terorizmom, tihotapljenjem drog, tihotapljenjem ljudi, množičnimi nezakonitimi migracijami. Vse to vpliva na sredozemske obale,” je dejal gostitelj, španski obrambni minister Pedro Morenes.

“Mednarodni terorizem džihadistov neposredno vpliva na naše države, pa tudi na tiste, ki niso del 5+5, imajo pa zmožnosti, da vplivajo v naših državah,” je dodal španski minister.

Na območju držav, ki sodelujejo v tej pobudi, delujejo številne ekstremistične skupine, vključno z džihadisti Al Kaide islamskega Magreba, ki so zelo aktivni v Alžiriji in predstavljajo velik problem v Maroku.

Porast islamističnega nasilja pa je pomembno okrepil tokove beguncev in migrantov preko Sredozemskega morja, ki je po opozorilih agencije ZN za begunce (UNHCR) postal “najbolj smrtonosna pot med vsemi” za begunce.

Glede na podatke, ki jih je UNHCR objavil v sredo, je letos pri poskusu prečkanja Sredozemskega morja umrlo 3419 ljudi, na pot pa se je podalo več kot 207.000 ljudi. To je skoraj trikrat toliko, kolikor se jih je na pot preko Mediterana podalo leta 2011, ko je v Libiji divjala državljanska vojna; tedaj so namreč zabeležili 70.000 poskusov prečkanja morja. Glavni cilj beguncev in nezakonitih migrantov ostaja Italija.

Ministri deseterice so v Granadi izrazili tudi zaskrbljenost zaradi slabšanja varnostnega položaja v Libiji, kjer se rivalske milice spopadajo za oblast in vzpostavljajo konkurenčne vlade. Kot je povedal španski minister Morenes, so ministri izrazili upanje, da se bo v državo kmalu vrnil mir, hkrati pa izrazili močno podporo “legitimni vladi Libije”, še poroča AFP.

STA


Najbolj brano