Sirski Kurdi uspeli rešiti 35.000 jazidov z gore Sindžar

Urad ZN za begunce (Unhcr) je sporočil, da se je z gore Sindžar na severu Iraka v torek rešilo 35.000 beguncev, večinoma pripadnikov skupnosti jazidov. Rešili so jih Kurdi iz Sirije, ki so uspeli razbiti obroč islamskih skrajnežev. Na gori naj bi bilo še vedno do 30.000 ljudi, ki so se tja zatekli pred sunitskimi skrajneži.

Kurdi so uspeli rešiti 35.000 jazidov z gore Sindžar Foto: STA
Kurdi so uspeli rešiti 35.000 jazidov z gore Sindžar Foto: STA

NEW YORK > Preostale ljudi na gori pomagajo reševati tudi helikopterji iraške vojske, ki dovažajo hrano in vodo ter odvažajo begunce. V torek je eden od helikopterjev strmoglavil, ker se je nanj nagnetlo preveč ljudi. Pilot je umrl, med 20 ranjenimi pa so bili tudi jazidski poslanec in dva novinarja New York Timesa.

Jazidi so se zatekli na goro po 2. avgustu, ko so jim bojevniki Islamske države Iraka in Levanta (Isil) zagrozili s smrtjo, če ne bodo spremenili vere. Ameriški predsednik Barack Obama je zaradi nasilja nad verskimi manjšinami v Iraku prejšnji teden odobril letalske napade na položaje sunitskih skrajnežev.

Ameriški zračni napadi so kurdskim borcem v Iraku pomagali ubraniti njihovo prestolnico Erbil in odvzeti nekaj ozemlja Isilu. Američani bombardirajo tudi sile Isila ob vznožju gore Sindžar.

Kmalu po začetku letalskih napadov so ZDA začele z letali dovažati pomoč ljudem, ki so se brez hrane in vode zatekli na goro. Pomoč iz zraka dostavljajo tudi francoska in britanska vojaška letala.

STA


Najbolj brano